Sprutbytesprogram finns redan i sex städer: Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar och Kristianstad, men Göteborgs socialdemokratiska politiker har under alla år valt att säga nej.
Anledningen till det omfattande motståndet i Göteborg, både Socialdemokraterna och Moderaterna är emot ett program, är att politikerna menar att det sänder fel signaler; att samhället tycker att det är okej med knark.
Marina Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för sociala frågor i staden och förklarar sitt partis syn på saken:
– Vi ska hjälpa människor ur missbruket och inte förse dem med redskap som faktiskt leder till döden, säger hon till SVT (150128).
Hon kunde inte ha mer fel.
Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut och rekommenderade att fler landsting börjar med sprutbytesverksamhet, något landsting hittills bara kan göra om kommunen säger ja.
Myndigheten menar att vi behöver skydda missbrukares hälsa.
Risken för att en människa som injicerar droger i Sverige ska drabbas av infektionssjukdomar som hiv och framförallt hepatit C är väldigt stor.
Folkhälsomyndigheten har därför gått igenom vilka åtgärder som behövs för att förbättra hälsan i den utsatta gruppen. Myndigheten lyfter bland annat fram sprutbytesverksamhet, där missbrukare inte bara kan få tillgång till nya, rena injektionsverktyg som nålar och sprutor, utan också rådgivning, testning och vaccination. Den här typen av vårdinsats rekommenderas dessutom sedan länge i kampen mot bland annat hepatit C av världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsmyndighet.
Nu i april har ett försök med sprutbyte i Stockholm varit igång i två år, tanken är att det ska drivas på försök i fyra år för att sedan utvärderas. Både personal och missbrukare anser att verksamheten har varit lyckad. Mottagningen minskar risken för att narkomanerna ska smittas av hiv och hepatit, och erbjuder samtidigt annan vård och samtalsstöd.
Martin Kåberg, läkare vid sprutbytesprogrammet, säger till P4 Stockholm (150316) att spridningen av till exempel hiv är den lägsta på 15–20 år i Stockholm.
Programmet har alltså stor effekt.
Därför är det bra att sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har aviserat att regeringen vill avskaffa det kommunala vetot och låta landstingen självständigt ansöka om att få tillhandahålla sprutbyte. Västra Götalandsregionen välkomnar förslaget och vill gärna införa det. Först då kan sprutbyte äntligen bli tillåtet i Göteborg.
Marina Johansson uppger för SVT att kommunen kommer att följa lagstiftningen. Men hon hoppas att staten kommer att fundera över konsekvenserna för sjukvården om man tillhandahåller sprutbyte.
Personer som har hamnat i ett missbruk ska självklart få tillgång till god vård och ges möjligheter att förbättra sin hälsa, vilket de får med ett sprutbytesprogram.
Det är dags att Göteborgs ansvariga politiker inser att ett sprutbytesprogram kan rädda liv.