BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi örebroare är inget undantag. Vi vuxna rör oss mindre på jobbet, vi åker mycket bil och vi tränar även mindre. Eller de som tränar regelbundet tränar mer än tidigare, det är de där som springer i olika lopp, men generellt så tränar vi mindre.
Och våra barn gör som vi vuxna. I dag är våra barn fysiskt inaktiva nästan 70 procent av sin vakna tid. Vi kör dem i bilen till skolan och till fritidsaktiviteterna. Barn rör sig även mindre på rasterna i skolan och likaså på idrottstimmarna. Studier visar att endast 15 minuter på idrottslektionen är fysisk aktivitet. Resten av tiden går åt att lyssna på läraren och vänta på sin tur.
Vad är det för fel med det då? Det är väl skönt att vi kan chilla, som mina ungar brukar säga, och ta det lugnt. Ja, att sitta i soffan och transportera sig i bilen kan vara bekvämt för oss i stunden, men i ett längre perspektiv är det verkligen inget som är bra för oss. Att inte röra på våra kroppar gör oss sjuka och olyckliga.
Om du rör dig måttligt varje dag, till exempel genom en cykeltur till jobbet, så är det 30 procent mindre risk att du drabbas av sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. En ny studie visar att de som cyklar till jobbet nästan halverar sin risk att drabbas av cancer jämfört med dem som tar bilen. Om du tränar mer ordentligt, så att du blir svettig och andfådd, ökar du dina chanser att vara frisk ytterligare.
När vi rör på oss blir vi också lyckligare. Endorfinerna frigörs och vi känner oss starka och glada. Rörelseaktiva barn har bättre resultat i skolan.
Att sitta still har blivit vårt nya röka hör man ibland. Lika farligt för den enskilda individen. Lika dyrt och kostsamt för samhället. Nu behöver samhällets alla delar ta krafttag för att öka förutsättningarna för vardagsmotion och rörelse. Vi måste bryta stillasittandet och komma i rörelse igen. Vad kan vi då göra? Jo, det finns mycket.
Politiker kan satsa på cykling. Låt cyklisterna ta plats och få lika mycket värde i stadsplaneringen som de som måste ta bilen. Arbetsgivare kan underlätta för cyklister genom att ordna bra cykelställ samt dusch- och omklädningsmöjligheter på arbetsplatserna.
Kommunen kan prioritera utemiljöerna på våra skolor och förskolor så att ungarna längtar efter att gå ut på rasten och röra på sig. Här finns stor potential och behov av kvalitetssäkring i Örebro kommun. Att införa organiserad rastlek är en annan bra grej.
Politiker kan också införa fysisk aktivitet som ett dagligt obligatoriskt ämne i skola, den så kallade Bunkeflomodellen, som har varit mycket framgångsrik där den har genomförts.
Så upp och hoppa Örebro! Eller som min mamma brukade säga till mig när jag var liten och släppte ut mig för att leka – spring och skrik!