Det gjorde mycket skada, 80-talet. Minns ni klädmodet? De skrikiga färgerna och puffärmarna? De sönderpermanentade frisyrerna och hårsprej på nivåer som hotade ozonlagret. Och så växte trenden av att vara superbrun – nästan bränd. Folk beställde hem halvkroppssolarium på postorder för att sola hemma i köket. På stranden låg folk och tryckte i den heta solen som om det inte fanns någon morgondag. Ett ideal som tyvärr haft en negativ inverkan på vår hälsa. Siffrorna talar sitt tydliga språk, hudcancern ökar i Sverige.
Det visar Strålsäkerhetsmyndigheten i sin årliga rapportering.
Riksdagen har beslutat om 16 miljökvalitetsmål och ett av dem handlar om UV-strålning. På den punkten går utvecklingen åt fel håll. Enligt myndigheten har Sverige bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen, bara Australien och Nya Zeeland ligger högre.
En möjlig förklaring är att svenskar känner sig berövade solen och när den väl tittar fram vill många passa på att lapa sol innan den går i ide igen. Just då på våren är vi som mest känsliga, då har huden inte hunnit bygga upp skyddande pigment samtidigt som vi luras tro att solen i april och maj är svag och skippar därför solskyddet.
En annan förklaring är att svenskar reser mycket utomlands, helst till varmare länder på semester och gärna under vinterhalvåret och våren. Just då är den vinterbleka huden inte redo för en solchock.
Att fallen fortsätter att öka kan också bero på att det kan ta många år innan cancern utvecklas. De fallen vi ser idag kan kanske bero på äldre ideal. Men det handlar inte bara om ideal utan kunskap.
Nuförtiden är allmänheten visserligen mer medveten om riskerna men ändå ökar hudcancern. Det är den vanligaste cancerformen i Sverige med cirka 60 000 fall. Varje år dör 500 personer i sjukdomen.
Att möta vårsolen i april är förenat med glädje och även hälsa. Man ska inte vara rädd för solen men behandla den med respekt, vi behöver D-vitamin och ljuset gör oss pigga. Men det är när rekommendationerna inte följs som solen blir farlig. Här gäller det som vuxen att vara i solen i max 30 minuter om dagen.
Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar svenskarna att skydda kroppen med hjälp av kläder. Långärmat och gärna hatt eftersom kläder absorberar UVA och UVB-strålning. Mörkare kläder skyddar bättre än ljusa, löst sittande är bättre än åtsittande.
Man ska inte heller låta sig luras av vårens första strålar, redan nu är det dags att tänka på solskydd. De grupper som ska vara särskilt rädda om sig är äldre men även personer som bor nära kusten i södra delen av landet.
Våra myndigheter måste bli mycket bättre på att informera om cancerrisken och hur vi bäst kan njuta av solen utan att riskera vår hälsa.
Strålskyddsmyndighetens UV-råd lyfter Australien och Nya Zeeland som föredöme när det kommer till förebyggande insatser.
”Länderna är framför allt duktiga på att informera om vardagsexponeringen, när du reser till och från jobbet, grillar i trädgården och gör andra hushållssysslor utomhus. Sverige bör göra på liknande sätt utifrån svenska förutsättningar anpassat till flera riskgrupper som äldre och barn”, säger Yvonne Brandberg, ordförande i rådet.