Han borrar sig ner in jorden, mäter produktionen och utsläppen och konstaterar bit för bit att de alternativa metoderna inte räcker för att skapa ett nytt matproduktionssystem för att hantera klimatkrisen. Det är kort sammanfattat inget fel på alternativen, det cirkulära jordbruket utan gift och förstörelse av själva matjorden – men de räcker inte.
Ekomat är bättre än smutsig mat från industrijordbruk: den är bättre för hälsan och för jorden. Men det är inte tillräckligt. För kom ihåg att det här inte handlar om vilket utbud vi ska ha på svenska Coop eller ICA – den rika världen kommer att sno åt sig mat vid varje kris.
Men ska vi utfodra hela världen behövs något annat än dagens jordbruk.
I slutet av boken övergår George Monbiot därför till att diskutera den verkliga lösningen på hur vi ska föda en mångamiljardbefolkning mitt i den katastrofförstörelse av odling som pågår i våra allt tunnare matjordar.
På engelska kallas det ”precision fermentation”. Någon svensk term har jag inte hittat, men i grunden handlar det om att skapa mat utan odling, med mikrobakterier som instrument.
Du som läst Dagens ETC har kunnat hitta allt fler artiklar om detta under senare år. Till exempel om det finska bolaget Solar food, som gör sin produkt Solein och just byggt sin första stora fabrik för massproduktion.
Bolaget har bjudit på pannkakor, på glass, på olika orters mat baserat på råvaran gjord på enbart koldioxid, solel och mikrobakterier. Tekniken rusar fram men, lyckligtvis har den ännu inte blivit spekulationsekonomi för riskkapital. Det här är en helt ny bransch som behöver få växa utan kortsiktig vinstjakt.
Men utvecklingen kommer att gå fort.
Multikoncernen Danone har just börjat bygga egna lösningar. Företaget Savor har tagit fram smör som ersätter allt animaliskt smör och snart även palmoljefettet som förstör så mycket på jorden.
Ett annat spår är att återanvända matspill med fermentering som grund, och därmed göra de rester vi idag slänger bort till nytt protein. Men här måste ju odling finnas, för att rester ska kunna uppstå. Poängen med precision fermentation är annars att vi inte kommer odla för att få fram råvaran
Drivkraften för förändringen kommer inte att vara politiska beslut eller beteendeförändring hos oss konsumenter, utan de råvaror som de här bolagen kan ta fram.
De kommer att vinna genom att de är extremt mycket billigare än odlade råvaror. Mjölk från fabrikens tankar kostar en tiondel av vad mjölk från kossorna kostar. Det beror på att det är väldigt litet antal människor som behövs för att göra det jordbruket gör idag. Och den som varit nära en mjölkbonde vet hur mycket arbete det ligger bakom varje mjölktank.
Men även maten till korna har ett högt pris, medan utmanarens stora kostnad faktiskt framförallt kommer att vara el. Och den går att få fram extremt billigt från solen.
Så vad är det företagen bakom precision fermentation kommer att leva på för att skapa de vinster som ska få hjulen att rulla snabbare?
Anledningen till att Microsoft är en aktör som satsar på tekniken är att själva varan inte kommer är pulver som fraktas som vetet runt jorden, utan datorprogram som styr lokal produktion. Kunskapen kommer vara produkten – du laddar ner produktionsreceptet och jobbar med lokala tankar. Patenten kommer vara guldkalven.
Nej, vi kommer inte odla i rymden om nu människan ska dit. Vi kommer ta med oss mikrobakterier som skapar födan åt de trötta astronauterna.
Att den här revolutionen möts med skepsis från de som idag äger produktionen (allt från LRF till de stora livsmedelskoncernerna) är inget oväntat. Men det märkliga är hur svårt såväl gröna som röda partier har att ta till sig denna befrielse som kan skapas.
40 procent av jordens användbara odlingsmark går idag till köttproduktion. Trots femtio års diskussion om att alternativet är grönsaker har mycket lite hänt vad gäller produktionen, och dessutom kommer även vegetarisk kost få svårt att hantera klimatkriserna.
Svårigheten att få människor att ändra vad vi äter handlar om att det är en del av vår identitet – och vi vet ju alla hur känsligt och personligt det är att peta på den. Men den frihet som kommer med betydligt billigare mat kommer att göra omställningen snabbare.
Nej, vi kommer nog inte odla sallad i gigantiska växthus i städerna. Vi kommer inte behöva manipulera fram nya växter som riskerar det biologiska systemet. Vi kommer inte ha några miljarder fiskdammar som matas med ett allt fattigare havs smådjur. Vi kommer inte storsatsa på insekter som mat eftersom samma protein från mikrobakterierna är så mycket billigare.
Visst kommer robotiseringen göra lantbruket mycket effektivare och mindre skadligt, men det blir finmat till helgen, inte basvarorna vi har hela tiden.
Politiken i detta är lätt att se. Om vi någon gång borde ha öppen källkod, finansierad offentligt, så är det med denna teknik. Makten över maten måste vara gemensam, inte något Elon Musk eller Bill Gates äger och styr.
Den här tekniken kan befria odlandet, det som är svårt att få lönsamt idag, och än mer imorgon när flygfrakterna måste bekämpas. För ETC:s del innebär det att vi fortsätter med vår egen fermentering, som handlar om bättre växtnäring till ekoodlingar.
Men också att vi bygger ett tropiskt växthus, baserat på solel, där vi får fram frukter som glada exempel på att framtiden inte är ett hot, om vi tar till oss de nya revolutionerna inom energi, matproduktion och transporter.