Nej, här pratar vi svängdörrar och skytteltrafik. Det är närmast tradition att Timbroprofiler rekryteras av regeringen (eller att man hamnar på Timbro när man sparkats från rollen som statssekreterare efter att ha tjuvfiskat ål).
Läs granskningen: Så köpte oljejätten Exxon inflytande över Moderaternas miljöpolitik
Men vilka andra kopplingar har tankesmedjan, mest känd för provokativa utspel i stil med ”fönster, behövs de verkligen?” och ”livet som Foodora-bud är toppen (när man har en heltidslön från Timbro)”?
Och vilka krafter har format ideologin hos de politiker som styr Sverige: Ulf Kristersson (M), Gunnar Strömmer (M), Romina Pourmokhtari (L)?
Svaret växer fram i en granskning av Dagens ETC och klimatsajten Supermiljöbloggen om hur fossiljätten Exxon Mobil skickat pengar till Timbro för att sprida desinformation i klimatdebatten.
Den visar hur tunga amerikanska tankesmedjor finansierade av oljeindustrin har påverkat den svenska högerns, i synnerhet Moderaternas, klimatpolitik i decennier.
Supermiljöbloggens tidigare artiklar om Timbro och fossilindustrin har fått tankesmedjan att både rasa och förneka. När granskningen lyftes av Björn Wiman, kulturchef på DN, svarade nuvarande Timbro-vd:n PM Nilsson avvärjande.
Klimatförnekarnas inflytande i Sverige är minimal, hävdade han, och: ”Timbro finansieras helt och fullt av Svenskt Näringsliv och tar inte emot en dollar från fossil amerikansk industri eller från någon annan extern part.”
Det behöver inte vara en lögn, sett till det tempus Nilsson använder: finansieras helt och fullt, tar inte emot en dollar. Presens. Just precis nu gäller detta.
Så har det inte alltid varit.
Dagens ETC och Supermiljöbloggen kan alltså visa att Timbro tagit emot pengar av Exxon via tankesmedjan Atlas Network – som Exxon finansierar – och använt bidragen till att motverka det man menar är ”domedagsprofetior” i klimatdebatten.
Pengarna gick bland annat till ett klimatskeptiskt nyhetsbrev och översättningen av boken “Marknadsliberal miljöhushållning”, där författarna menar att överskott på koldioxid i atmosfären leder till avkylning, inte uppvärmning.
(Boken lyftes för övrigt fram av förra Timbro-vd:n Benjamin Dousa 2021, som ett exempel på Timbros tidigare miljöengagemang.)
Statsminister Ulf Kristerssonvar marknadschef och justitieminister Gunnar Strömmer var projektledare på Timbro när pengarna från Exxon togs emot. Och de är inte ensamma på regeringskansliet om att ha starka band till Timbro och Atlas.
PJ Anders Linder, som var vd för Timbro när man tog emot pengar från Atlas, rekryterades till regeringens expertråd efter valet 2022.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har fostrats i Timbros utbildningsprogram Stureakademin och rest till Washington för att träffa konservativa tankesmedjor.
Och kanske är det just relationerna som är granskningens viktigaste avslöjande, även om allvaret i donationerna från fossilindustrin inte ska spelas ned.
Det som blottas är en djupt rotad relation mellan fossilindustrin och Timbro – och i förlängningen svenska regeringsföreträdare: hur man under decennier setts på konferenser och middagar för att utbyta idéer – och helt enkelt blivit kompisar.
Inom Svenskt Näringsliv kokar något under ytan. Anslutna företag har uttryckt missnöje med att de genom sitt medlemskap finansierar klimatfördröjande beteende. Häromveckan uttryckte 16 medlemmar oro för de av regeringen inducerade nedskärningarna på Naturvårdsverket.
Veckans granskning lär skaka liv i frågan om vad Svenskt näringslivs medlemmar egentligen ska acceptera.
Uppgifterna om att fossilindustrin formar svensk klimatpolitik kan fungera som välbehövlig bensin på brasan. Ur askan kan något nytt, något bättre träda. Men PM Nilsson, Timbros nuvarande vd, verkar inte orolig.
”Timbro prioriterar klimatomställningen högt – det är viktigt att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp”, säger han till Dagens ETC.
Konstigt då att samarbetet med Atlas Network pågår. Ja, du läste rätt: pågår. Presens. Precis just nu.