Globalisering infördes uppifrån men visade sig bara gälla företag och pengar – Apple drunknar inte i skurkskapade farkoster på väg till Irland, där de i denna världsordning kan undgå skatt. Fler murar mot människors förtvivlan än någonsin har rests bortom säljsnacket om fri rörlighet och gamla, koloniala dödssynder kräver sin tribut. Om vi har tur är vad vi ser början till slutet för kapitalismen.
Precis som Stalinmakten i Sovjet har den drabbats av storhetsvansinne, ett högmod – högre än Babels torn – detta högmod som påstås gå före fall och det kommer förmodligen värre tider före kapitalismens branta fall – och sammanbrott. Under tiden kan man framhärda i att vara en anständig människa, vad som än väntar oss. Att ge upp finns inte på dagordningen!
Våra föregångare reste sig ur ruinerna av första och andra världskriget, år noll efter en mänsklig, moralisk och materiell kollaps som saknar motstycke. Men vi fortsätter, synbarligen, och trots allt.
Jag noterar att John Plender, kolumnist på Financial Times, i en ny bok skriver att ”bankerna har utan tvekan gjort allt för att ge kapitalismen dåligt rykte. Den enorma skala med vilken de riggat räntor och växelkurser och bestulit sina kunder övergår faktiskt mitt förstånd.” Det är riktigt läskigt att få höra det av en trogen kapitalistanhängare som Plender, men aldrig från Stefan Löfven eller Jonas Sjöstedt. Varför, varför vågar de inte agitera?
Jag rids hela tiden av tanken att socialdemokrati, den som en gång fanns men övergavs av maktskäl och med hjälp av penningstinna lobbyister, var en okej lösning på hur vi ska ordna tillvaron här på jorden; fördelning av rikedomarna, demokrati, större rättvisa och solidaritet. Vad högern och kapitalismen gjort, något de kommer att få ångra, är att bunta ihop social demokrati med den idiotiska idén om ”proletariatets diktatur” och påstå att all slags vänster är lika goda kålsupare.
Propaganda fungerar, men bara för en tid. På samma sätt borde den europeiska socialdemokratin känna ånger; de som gav upp och började anpassa sig till kapitalet. De förtjänar inte längre sitt, vad de numera kallar, ”varumärke” – social demokrati. Det tillhör Podemos i Spanien, Occupy Wall Street i USA och Syriza i Grekland. De segrar sällan, men det beror på att de är nya i världshistorien och att de till varje pris försöker undvika våld. Det tar tid, icke-våld tar tid, men jag tror att de är framtiden.
John Plender, i kraft av sitt yrke som firad kolumnist på Financial Times, framhärdar trots allt i att föredra kapitalismen, annars skulle han få sparken, och han härmar Churchills ord om demokratin: ”Kapitalismen är den värsta formen av ekonomiskt styre, men den bör jämföras med alla andra styrmekanismer som hittills prövats”. Jag tror inte att han ens själv tror på det. Jag skulle säga att social demokrati inte är perfekt, men det bästa vi hittills uppfunnit, men den bör inte längre ligga i händerna på den vaga socialdemokrati, som nu dominerar i Europa.
Kapitalismen har, stoppad av få, med hjälp av sina rikedomar, sin propaganda, reklam, tv och nätet skapat fullkomligt orimliga, materiella förväntningar på levandet, förväntningar som med hjälp av tekniken nått varje vrå av jorden. De vill ha människor som hungrar efter konsumtion och har fått det. Själva den propagandadränkta människan är deras affärsidé, konsumenten såväl som slavarbetaren. Mot detta är vi på väg att resa oss. Det kommer att ta tid, eftersom det ljuvliga är att vi vägrar våld, a la Martin Luther King och Gandhi, medan våld liksom övervakning, statlig såväl som kommersiell, är vad makten och kapitalet tror på, Facebook såväl som Donald Trump, den ”glad”-fascistiska, amerikanska varianten av Bert Karlsson.
Trump kommer inte att vinna valet och bli president, men han kommer att göra stor skada, på samma sätt som Sverigedemokraterna nu inspirerar de borgerliga partierna i Sverige och de borgerliga ledarsidorna – ännu inte DN, vi får ser hur länge de står emot.
Hela världen tycks missnöjd, utom den enda, svinrika procenten. Det kommer inte att hålla.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.