Som vårdpersonal märker jag hur pengar smyger sig in i vardagen, och vill påverka mina medicinska beslut. Vi börjar lära oss utantill hur mycket prover kostar. Det är en aktiv kamp att följa hälso- och sjukvårdslagen och ge vård efter behov, oavsett kostnad. Som anhörig är jag orolig för varenda sjukhusbesök, hur många timmar blir det på akuten den här gången, hur kommer vi bemötas? Kommer de bara vara av timvikarier som inte kan rutiner? Blir operationen inställd igen?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För varje år blir det tydligare hur våra farhågor om privatiserad vård en efter en besannas. Effekterna märks kanske inte av på det enskilda läkarbesöket, som kostar lika mycket oavsett om du går till privat eller offentlig inrättning. Men de märks i det långa loppet. Det är därför det har fått gå så här långt, man har varit noga med att den enskilda patienten inte ska drabbas i det enskilda besöket, men på samhälls- och gruppnivå börjar nu effekterna märkas rejält.
Vården i Stockholm är dyrast i landet, men inte bäst, visar nya siffror från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Billigast är vården i Östergötland. I Stockholm har privatiseringarna kommit längst. 20 procent av landstingets tjänster upphandlas av privata aktörer, cirka 50 procent av vårdcentralerna är privatägda. I Östergötland köper landstinget 5 procent av sina tjänster av privat utförare, 25 procent av vårdcentralerna är privatägda. Östergötland har 5 vårdval, till skillnad från Stockholms 34.
Men förstås görs inte denna koppling av högern i Stockholm som fortsätter att införa nya vårdval. Näst på tur är geriatrik, äldrevård. Aldrig ska du få vila från kapitalismen, inte ens när du är gammal och smådement. När man inför vårdval, fragmenterar man. Olika företag ska ta hand om dina olika kroppsdelar, är du multisjuk blir din kropp närmast ett shoppingcenter.
Regeringens nationella samordnare Göran Stiernstedt har avrått starkt från att införa vårdval för multisjuka äldre. Svenska pensionärsföreningen i Danderyd har protesterat mot vårdvalet som innebär att avdelningen för geriatrik på Danderyds sjukhus ska stängas i samband med omorganisationen, och att de äldre i stället skickas till Sollentuna. I Göteborg ska man genomföra vårdval mödravård, trots att 90 procent av befolkningen är helt nöjda med hur det ser ut idag. Kom ihåg, privatiseringarna, eller ”valfrihet” som det heter på högerspråk, drivs inte av personal och patienter! Myndigheten för omsorg- och vårdanalys konstaterar i en rapport att det finns väldigt liten forskning på om patienterna vill ha denna form av ”valfrihet”. Självklart är det företagen som driver på, som på alla andra områden i samhället, men här har man sålt in projektet genom att få det att handla om patienternas bästa. Det är skitsnack, inte en enda privatiseringsreform har grundat sig i vad patienter behöver och vad medicinsk vetenskap efterfrågar. Friska människor bestämmer över sjukvården.
Myndigheten för omsorg- och vårdanalys, och mångårig forskning visar att det främst är höginkomsttagare, högutbildade och friskare som väljer privata vårdgivare. Vilka andra har tiden och hälsan att välja? Riksrevisionen slår fast detsamma, och den visar att vårdkostnaderna ökar med vårdvalen. Önskade effekter i form av innovation och utveckling har i stort helt uteblivit. Så mycket för den valfriheten. Kapitalistisk logik leder inom sjukvården till enkelspårighet, det man tjänar pengar på, det satsar man på. Alla tvingas, tvärtom vad valfrihetsförespråkarna låtsas om, att bli samma. Därför startas vårdcentraler i samma rika områden. Därför skär alla ned på personal för att maximera vinter.
Samtidigt blir offentliga vården kvar med alla andra svåra sjuka patienter, som den ju inte kan neka. De kan ju inte låta bli att starta vårdcentral där folk är som sjukast, de har ett samhällsansvar och ska starta just där. Så offentlig vård tyngs ned, den blir sämre, de som har råd köper privata försäkringar och börjar kräva gräddfiler och vips vill ingen betala skatt längre och så kan högern införa sitt drömsamhälle. På så sätt är vårdvalet faktiskt en succé.
Kort och gott: privatiseringar och vårdval gör vården dyrare, inte minst eftersom företagen också sticker iväg med vinsterna istället för att återinvestera. För varje år blir därför underskottet mer påtagligt. Vi har det minsta antalet sjukhusbäddar och det näst lägsta antalet primärvårdsläkare i Europa. Vi slösar inte inom vården, det behövs mer pengar.
I somras dog en 70 årig man på akuten, efter flera timmars väntan. Han hann aldrig träffa läkaren. Han hade ramlat och slagit i huvudet, det vill säga, han var en prioriterad patient. Hade han kunnat räddas med mer personal, med kortare akutköer? Bara faktumet att den frågan känns relevant visar på att det har gått för långt.
Att leka med människors liv, men inte med företagens vinster, det är vad kapitalismen gör med sjukvården. Och därför ska vi hata detta system och till vårt sista andetag, kämpa för att hitta alternativ.
/ Roya Hakimnia