Michael Brown i Ferguson, Missouri. Freddy Gray i Baltimore, Maryland. Nu senast Keith Lamont Scott i Charlotte, North Carolina. Dessa tre svarta män har en sak gemensamt – de är offer för amerikansk polisbrutalitet. Den råhet som den amerikanska polisen visar är dock inget nytt fenomen. Skjutningen av Amadou Diallo i Bronx, New York, året 1999 har fungerat som en musikalisk symbol mot våld för artister som Bruce Springsteen, Ziggy Marley och Lauryn Hill.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Har slaveriet någonsin upphört? Förra året var det 150 år sedan avskaffandet av slaveriet i USA, men kanske är debatten mer aktuell än någonsin. Kanske är det så att slaveriet har utvecklats från godsherrarnas vinande piskor på bomullsfälten och tobaksplantagen, till de osynliga bojorna där dagens godsherre är det ekonomiska systemet som vi kallar för kapitalism? Kanske är piskorna bara utbytta mot idén om en brutal nattväktarstat?
Den amerikanska historikern Edward E. Baptist, som är specialiserad på amerikansk 1800-talshistoria, menar att slaveriet inte var en produkt av västerländsk kapitalism. Tvärtom. Västerländsk kapitalism är egentligen en produkt av slaveriet. Baptist belyser det genom att beskriva hur en smal kustremsa i den amerikanska södern utvecklades från en obskyr tobaksodling till en modern, industriell och kapitalistisk marknad på bara en livstid. Godsherrarnas brutalitet gentemot de svarta slavarna, i form av olika typer av bestraffningar, var vital för att USA skulle bli världsledande inom den viktiga råvaruhandeln.
USA:s ekonomiska expansion banade väg för grundandet av Wall Street, vars fysiska form byggdes av slavar. Många globala amerikanska storbanker på Wall Street som exempelvis JP Morgan har även erkänt att de har accepterat cirka
13 000 slavar som lånegods och banksäkerhet. Detsamma gäller den globala storbanken Wachovia, som råkar ha sitt säte i Charlotte, North Carolina.
Kring andra världskriget fanns en enighet bland den amerikanska vita eliten att det kapitalistiska projektet var ett rasifierat och kolonialt projekt, vilket grundlade begreppet "Racial Capitalism". I praktiken är det slaveriets arv.
Den färgade befolkningen I USA lever i dag i ett rasifierat kapitalistiskt system. Systemet upprätthålls genom en brutal nattväktarstat, vars moderna verktyg är vinstdrivande fångvårdsanstalter och en institutionell ekonomisk ojämlikhet. USA har 25 procent av världens interner, vilket gör USA till det land som har den största populationen i fängelse. Cirka 80 procent av USA:s åtalade har inte råd med en egen försvarare, vilket innebär att tiotusentals hamnar i fängelse utan att ha pratat med en advokat. Det sitter fler svarta män i fängelse i dag än vad det fanns slavar år 1850. Konsekvensen av att sitta i fängelse är att man mister sin rösträtt.
Det är fem gånger vanligare att obeväpnade svarta skjuts än obeväpnade vita. 27 procent av afroamerikanerna lever under fattigdomsgränsen i jämförelse med 11 procent av resterande befolkningen. Den amerikanska kapitalismen upprätthåller ett system som djupt diskriminerar sin icke-vita befolkning. Bakom fasaden ’den amerikanska drömmen’ lever människor i en mardröm som moderna slavar.