Partier, bostadsrättsföreningen, fotbollslaget, kundklubben, odlingslotten och studiecirkeln. Om något ska ses som särskilt svenskt är det ett starkt föreningsliv. Stora delar av Sveriges sociala rörelser har då som nu skett i föreningsform och landets hundratusentals föreningar samlar flera miljoner aktiva. I bästa fall är det en miniskola i demokrati där föreningsdemokratin och stadgar är heliga och nästan okränkbara. Regelrätta kuppförsök, där en grupp plötsligt tar över i egen regi, är mer ovanliga. Det är inte för inget som några av svenskans fulaste invektiv historiskt är just tjuv, strejkbrytare och kuppmakare.
Pandemin tvingar fram det digitala och för landets föreningsaktiva innebar det att boka av möteslokaler, skaffa en Zoom-licens och snabbutbilda aktiva i hur man kan stänga av någons mikrofon i ett onlinemöte. Men nya förutsättningar innebär nya risker.
Det här fick fredsföreningen Peaceworks känna på när årsmötet i mars plötsligt flyttades till ett nytt digitalt mötesrum, med ett nytt mötespresidium och nya förslag på kandidater utanför valberedningens förslag. Vald till ny årsmötesordförande blev Julian Kroon, ordförande för Konservativa förbundet och nämndeman för Sverigedemokraterna i förvaltningsrätten i Stockholm. Alla förtroendeuppdrag fylldes nu av unga personer med kopplingar till antingen Konservativa förbundet eller Sverigedemokraterna, eller båda. Ingen hade varit aktiv i Peaceworks sedan tidigare. Ny ordförande blev Adam Ahlenblom, ordförande för Konservativa förbundet på Försvarshögskolan. När det digitala mötesrummet släcktes ner var övertagandet fullbordat.
Den nya styrelsen godkände alla förslag, inklusive den nya verksamhetsplanen. Ville Adam, Julian, Andreas och gänget faktiskt utveckla Colombiaprojektet och den nya hemsidan? Eller var planen att sabotera för en 50 år gammal uttalat antirasistisk och SD-kritisk organisation? Kuppförsöket stoppades genom massiv antirasistisk mobilisering. När revisorerna kallade till ett extrainsatt årsmöte deltog över 420 personer – det högsta antalet föreningen någonsin haft. En ny styrelse valdes. Peaceworks har på flera sätt kommit starkare ut ur krisen. Kuppmakarna och bihang uteslöts.
Men Peaceworks är inte den enda föreningen som Konservativa förbundet försökt kuppa. I april mejlade en aktiv den bostadspolitiska organisationen Jagvillhabostad.nu för att be om ursäkt. Avsändaren skriver att hen "tycker det var otroligt ovärdigt att ta sig in och försöka ta över er organisation så oförvarnat, som vi inte heller har något som helst engagemang i sedan innan". Även här misslyckades den konservativa kuppen.
Studentorganisationen Konservativa förbundet återuppväcktes 2019. En sömnig allmänborgerlig klubb skulle, med valet av unga sverigedemokrater till styrelsen, bli en brygga mellan högerstudenter och en bricka i det större spelet om ett konservativt politiskt block. Vänsterflummet på universiteten skulle besegras och metoden blev lokalföreningar, pubkvällar och föreläsningar. Bland föreläsarna syns förutom Muf, KDU och Ungsvenskarna också allmänna kulturkrigare från högerkanten. Hanif Bali, Alexander Bard, Sara Skyttedal, Tino Sanandaji, Henrik Jönson, Chang Frick, En Arg Blatte Talar och två olika talarkvällar med Ivar Arpi (med en månads mellanrum).
I september bjöds Mattias Karlsson in för att berätta om den så klart inte oberoende tankesmedjan Oikos. Karlsson och Oikos – som löst översatt betyder "familj" eller "familjens egendom” – hämtar i första hand inspiration från Trumps USA snarare än Orbáns Ungern. Där har den konservativa studentrörelsen återuppstått, blivit viral och lockat tusentals unga sympatisörer genom ökända profiler som Ben Shapiro och Candace Owens. Karlsson har gjort flera studiebesök hos Republikanerna och konservativa organisationen Turning Point USA med målet att försöka applicera formeln här hemma, att samla unga i till synes partilösa och oberoende gräsrotsorganisationer.
Två av Oikos huvudmän är Karlsson och Andreas Palmlöv. Förutom att Palmlöv jobbar som politisk sekreterare åt Karlsson i riksdagen är han internationell sekreterare i Konservativa förbundet och har tidigare arbetat för republikanska partiet i USA. Palmlöv ses som en nyckelperson i arbetet att knyta Republikanerna närmare Sverigedemokraterna. Han är också en av de unga sverigedemokrater som tog plats i kuppstyrelsen. Julian Kroons storebror Gabriel är Sverigedemokraternas gruppledare i region Stockholm. Gabriel, som många ser som ett framtidsnamn i partiet, deltog under kuppmötet och hans partner blev vald till styrelsen.
Varken Julian, Adam, Gabriel eller Andreas vill svara på frågor.
Kuppförsöken har inte gått obemärkt förbi och Konservativa förbundet har sedan dess tappat flera aktiva. Frågan om varför konservativa kids använder kuppen som väg fram är utan tydligt svar men klart står att progressiva ideella föreningar måste bygga ett försvar, gå igenom sina skyddsvallar och slå tillbaka med ett ännu starkare engagemang.