ETC Umeå hade nyligen ett reportage som avslöjade att det inte är en självklarhet för alla elever i länet att bli serverade veganmat. Det är inte en unik situation för just Västerbottens län; på andra håll i landet finns det heller inte möjlighet att få växtbaserad kost till skollunch. Oftast förklarar skolorna det med att veganmat inte skulle vara tillräckligt näringsriktig. Detta trots att Livsmedelsverket inte ser något problem med att servera fullgoda veganska måltider i skolbespisningar.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
En del skolor kräver att ett medicinskt intyg uppvisas för att godkänna att eleven får specialkost. Och visst finns det de som undviker animalier för att de helt enkelt inte tål det. Men ska detta vara enda legitima anledningen till att få vegansk kost?
Många som först har valt bort att äta kött, väljer även att sluta med mejeriprodukter och ägg när de får veta hur illa djuren far i produktionen. Det är inte svårt att ta reda på hur djurhållningen ser ut, med det informationssamhälle som vi lever i i dag. I äggindustrin gasas ungefär 15 000 tuppkycklingar ihjäl varje dag eftersom de inte ses som lönsamma. Hönorna får leva i ungefär ett och ett halvt år, sedan producerar de inte tillräckligt många ägg och slaktas därmed. Under deras livstid bor de under så dåliga omständigheter att det knappast kan kallas för ett liv.
Mjölkindustrin är inte bättre. Här får korna leva ungefär fem år innan de producerar för lite mjölk och går till slakt. Innan dess har de fått en kalv om året för att hålla mjölkproduktionen igång. Ofta skiljs korna och kalvarna åt efter ett dygn. Är det en tjurkalv får han leva i ett till två år innan han går till slakt. På grund av detta går det inte att separera mjölkindustrin från köttindustrin. Det blir för många en omöjlig kombination att inte äta kött och samtidigt tacka ja till mjölk och ägg. Andra blir veganer när de inser hur vår köttkonsumtion påverkar planeten som vi lever på, eftersom 15 procent av växthusgaserna kommer från animalieproduktion.
I dag ser vi en stor ökning av köttkonsumtionen i Sverige, när det i stället borde vara tvärtom.
Det är orimligt att människor ska bli motarbetade i skolan när de har gjort ett aktivt val för att minska djurens lidande och bidra till ett bättre klimat. Ett sådant samhällsengagemang borde i stället uppmuntras. Nästa generation kommer att behöva ta ett större ansvar än de föregående för en hållbar utveckling.
Vi frågar oss ofta varför unga människor väljer att inte gå in i politiken eller att engagera sig i olika folkrörelser. Men är det verkligen så märkligt när man bemöter ett tydligt ideologiskt ställningstagande på det här sättet?