I en ny extra ändringsbudget för 2022 får Valmyndigheten ytterligare tio miljoner kronor, anslaget höjs från 27 miljoner till 37 miljoner för hela året.
Skälet till höjningen är att myndigheten krävt mer resurser för att säkra ett robust valarbete och minska sårbarheten i Valmyndighetens verksamhet. Det handlar både om säkerhet och administration, och det är bra att en av landets viktigaste myndigheter nu stärks. Det finns nog ingen som orkar med en valkris i år.
Men det finns delar av valet som är värda större politisk uppmärksamhet. Det är fortfarande så att grupper med sämre förutsättningar – arbetslösa, ensamstående, personer med funktionsnedsättning, utländska medborgare bosatta i Sverige, personer med bara grundskoleutbildning och utrikes födda – röstar i betydligt lägre utsträckning än alla andra.
I flera utsatta och sårbara områden är sjunkande valdeltagande en trend. Demokrati är inget du blir färdig med och det är oacceptabelt att det inte görs mer för att höja deltagandet.
Att gå och rösta är i stort en social handling. Det är vänner, skolkamrater, familj, föreningar, och grannskapet som ser till att du blir meddragen till vallokalen. Men benägenheten att rösta påverkas också av tid, kunskap, din utbildning, intresse och om du överhuvudtaget identifierar dig med ett parti eller vissa politiska frågor. Om du tror att du kan påverka något.
Susanne Johansson på Göteborgs universitet skriver i en vetenskaplig artikel att de politiska partierna är valdeltagandets och valresultatets viktigaste aktör. De ska förklara och debattera när de söker väljarnas mandat.
I Sverige förbereder sig Sverigedemokraterna redan för att ifrågasätta valresultatet och smutskasta processen. Taktiken är inte ny och används i stor skala av Republikanerna i USA, ett parti med flera band till SD och som SD gör allt för att härma.
Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson har delat artiklar och tweets som ifrågasätter legitimiteten i det amerikanska valresultatet. Han skriver bland annat att döda personer röstade i ett lokalt val i New York och att omfattningen måste utredas. Men det är inte sant. Det handlar om ett tiotal personer, av alla väljare i hela delstaten, som förtidsröstade och avled innan valdagen. De rösterna räknades inte och delstatens högsta domare skriver i ett PM att det inte finns några som helst bevis på valfusk i valnämnderna eller hos partierna. Det spelar så klart ingen roll för Andersson.
I Sverige kommer smutskastningen att ske stegvis. Det första händer redan, där konservativa pushar fram den rasistiska myten att regeringen på något sätt importerar människor för att påverka röstresultatet.
I ett klipp på SD:s propagandakanal Riks säger en programledare att Migrationsverket minsann kommer "stämpla fram fler uppehållstillstånd när röstlängden ska sättas".
De säger att alla röster inte är lika mycket värda. Att något måste vara skumt om röda partier får högt stöd i enskilda stadsdelar där det bor arbetare och många med utländsk bakgrund. Samma jämförelse görs aldrig i rikemanskommunerna som domineras av Moderaterna, eller i de kommuner i södra Sverige där Sverigedemokraterna sopar mattan med resten.
Det handlar om att måla ut vissa väljare som mindre förmögna att välja själva, att det alltid finns någon annan där som styr och väljer åt dig. Att det valet en förortsväljare gör inte är lika mycket värd som en SD-röst. Och när valdeltagandet sjunker är det högern som vinner. De som alltid röstar i högst utsträckning är rika och högutbildade.
Om du på allvar vill fördjupa och stärka demokratin genom ett ökat valdeltagande duger det inte med insatser som startar till sommaren, bara några månader innan valet i september. Alla kommuner måste ha ett uppdrag om att utöka demokratin, och jobba för ett ökat valdeltagande tillsammans med invånare, föreningar, skolor och företag. Det är inte en vinst om valdeltagandet står stilla och det är en stor förlust om det minskar.