”Vissa säger att klimatkrisen är något som vi alla bär skulden för, men det är inte sant. Om alla är skyldiga så finns det ingen som bär ansvaret, och några är ansvariga. Vissa människor, företag och framför allt beslutsfattare har vetat exakt vilka värderingar de har offrat för att fortsätta tjäna osannolikt mycket pengar. Och jag tror många av er i det här rummet tillhör den gruppen”, sa hon till deltagarna på World Economic Forum.
Väl valda ord till exakt rätt personer. Strax innan hade nyheterna rapporterat att rekordmånga av höjdarna i rummet hade tagit sig till träffen i Davos med privatflyg, många av dem från närliggande Tyskland och Frankrike. Själv hade Greta tagit tåget från Sverige, och tältade dessutom med halvmysiga utomhustemperaturen minus 18 grader.
Greta visar om och om igen att vissa tar ansvar och gör uppoffringar, andra inte. Troligtvis är det de ”andra” som inte gillar Gretas budskap. På sociala medier har det pågått en praktiskt taget konspiratorisk smutskastningskampanj mot 16-åringen, som med rena lögner och utan källor uppmanat folk att vara kritiska mot Greta, eller ”klimat-Jesus” som de kallar henne. Ett inlägg, som bland annat påstår att Greta är en ”marionettdocka noggrant regisserat av politiker, PR-människor och opinionsbildare där media och journalister agerar nyttiga idioter åt det naivt indoktrinerade folket”, har fått över 2 600 delningar.
Gretas kamp får även kritik från mer civiliserade röster. Senast menade klimatfilosofen Roy Scranton att aktivister kämpar i onödan och att ”Gretas projekt kommer misslyckas”. I en attityd som påminner om den deprimerade roboten Marvin i Liftarens guide till galaxen har Scranton skrivit en bok med budskapet att det redan är kört. Filosofen hälsar att vi måste sluta hoppas på vår överlevnad, och istället sakta ned samhället, lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och låta civilisationen dö med värdighet.
Är det så mänskligheten ska försvinna? Genom en snabbvändning från arroganta förnekare till självmordsaccepterande depphögar? Inte om Greta och hennes följare får bestämma. I valet mellan att kämpa för förändring eller att bara acceptera sin död väljer många – rätt logiskt – det första alternativet. Och de som följer i Gretas fotspår och tar ansvar blir allt fler, såväl i Sverige som utomlands. Som i Belgien, där 32 000 elever nu skolstrejkar.
Här hemma uppger fyra av tio svenskar till DN/Ipsos att de har minskat eller avstått från köttätande av klimatskäl det senaste året. Lika många har valt att åka med kollektivtrafiken i stället för att ta bil. 30 procent svarar också att de har avstått flyg, jämfört med i fjol då bara en av tio sa att de minskat sitt flygande.
Även konsumtionen har fått sig en välbehövlig klimattörn. Julhandeln spåddes slå nytt rekord, men var istället sämst på ett decennium. Nordeas valutastrateg Martin Enlund skrev med hashtaggen #climaterecession att klimatångest sannolikt bidragit till de låga siffrorna.
Sanningen är att många är beredda att kämpa, och allt fler tar ansvar. Trots att vi lär fortsätta stöta på enorma motgångar i klimatkampen får det inte göra så att vi ger upp, eller förminskar de som agerar. Allt färre ser några alternativ till att försöka förbättra situationen. Det är ju trots allt liv eller död det handlar om.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.