Precis som med stöd till kvinno- och tjejjourer är kommunens stöd till Kyrkhjälpens härbärge för utsatta EU-medborgare både kortsiktigt och för lågt. När det handlar om utsatta grupper måste kommunen ta ett större ansvar och bidra med resurser när ideella krafter tar hand om människor som behöver hjälp.
Förra året lyckades Kyrkhjälpen till slut få stöd från kommunen – men inte så mycket som behövdes. Det fanns fler i behov av sovplats än det fanns sovplatser. Därför behöver vi i år ha ett boende med några fler platser så att alla får plats!
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Nu är det höst och det blir kallare och kallare. De utsatta EU-medborgarna sover under presenningar i skogen men behöver snart ha någonstans varmare att bo. Därför är det viktigt att Jönköpings kommun samarbetar och stödjer det långsiktiga arbetet för värdiga förhållanden för utsatta EU-medborgare i kommunen – och inte bara finns där när akuta insatser behövs.
Förra året kostade det 50 kronor per natt att bo på härbärget och dessutom låg det så pass långt från centrum att alla inte hade råd att både åka buss och betala för en sovplats. I år behöver det vara billigare och mer centralt beläget boende för att alla ska ha möjlighet att sova där i stället för utomhus.
Förutom mat och någonstans att sova är möjligheten att kommunicera ett viktigt behov i de flesta människors liv. Därför vore det bra om härbärget erbjuder wifi inkluderat i priset för sovplatsen eftersom det hjälper de utsatta EU-medborgarna att kommunicera med familjen där hemma.
Romska EU-medborgare i Sverige befinner sig i ett rättsligt, socialt och ekonomiskt limbo. De har genom tiderna i Europa fått utstå en obestämd väntan utan att veta när, eller ens om, något kommer att hända för att de en gång för alla ska få ta del av samhället på samma villkor som andra invånare i våra samhällen.
De har rätt att vara i Sverige i tre månader men förvägras i de flesta kommuner en skälig levnadsnivå med boende, skolgång och vård. Efter tre månader lämnar många landet men kan återvända kort därefter för att vistas i Sverige under ytterligare tre månader. I praktiken kan människor därmed uppehålla sig i Sverige under ett helt liv med färre rättigheter än papperslösa.
Detta är en rättsvidrig situation som inte minst står i konflikt till socialtjänstlagens mål om att det allmänna på demokratins och solidaritetens grund ska främja människors ekonomiska och sociala trygghet och jämlikhet när det gäller levnadsvillkor och aktivt deltagande i samhällslivet.
Romer utgör Europas största minoritet och Europa har genom tiderna utsatt romerna för förföljelse, förtryck och diskriminering. Som en del av romernas historia i Europa ingår både slaveri och förintelse. Länderna i Europa har en tradition av att stifta olika former av lagar med syftet att kontrollera och omöjliggöra romernas bofasthet. Deras situation i Europa är inte ett rumänskt eller bulgariskt problem utan ett europeiskt! Problemet på svenska gator heter inte tiggare utan en djupt rotad antiziganism. Polisens register över romer är ett av exemplen på vår egen svenska tradition av att behandla romer som andra klassens medborgare.
Nu är det höst och det blir kallare och kallare. Vill du bo under en presenning i skogen?