Sänk skatten.
Inkomstojämlikheten är absurd och politiken med dagens skatter bara ökar ansamlingen av rikedom hos några få. Vi betalar mycket mer i skatt på löner och andra ersättningar än vad de få som faktiskt äger Sverige betalar i kapitalinkomst.
Men för att motivera en förändring är det viktiga inte att prata om skattehöjningen som måste till, det viktiga är istället att tala klarspråk om sänkt skatt.
Alla låginkomsttagare och normalinkomsttagare ska få sänkt skatt. Det är det rätta budskapet.
Skatterna är orättvisa av flera anledningar. Den som tjänar lite betalar mer i skatt än höginkomsttagaren när man räknar efter vad som blir kvar efter skatten. Det beror på att låginkomsttagarens lön räcker bara till det nödvändigaste, hyra och mat tar det mesta av inkomsten medan höginkomsttagaren har en liten del av sin inkomst till samma sak.
Allra minst betalar företagen, det betyder att de som äger företag slipper dela de nya rikedomarna med alla dem som skapar dem (anställda). Skatten på bruttovinsterna – som är enorma, runt 1 400 miljarder på ett år – är mycket låg, formellt ska bolagskatten vara 22 procent men med avdrag och fondering blir summan så låg att storföretagen betalar enstaka procent i skatt. (Småföretag betalar mer.) Problemet med företagsskatt är samtidigt att det pågår en race nedåt mellan länder, man konkurrerar med låga företagsskatter så en ändring till rimligare skattenivå –säg 33 procent – kräver minst gemensamt beslut i EU för att kunna hanteras.
Inkomstskatter är lättare att justera och allra lättast är de orättvisa skatterna som heter kommunalskatt och landstingsskatt.
De här är nämligen platta skatter. Alla betalar samma summa per hundralapp (runt en tredjedel) men det gör att den fattiga får proportionellt högre skatt på det man har kvar efter att det nödvändiga betalas. Det är skillnad att betala 33 procent på 3 000 kronor än att betala 33 procent på 30 000 kronor. Den fattiges lilla överskott minskar till 2 000 kronor medan höginkomsttagaren behåller 20 000 kronor. Ojämlikheten ökar hela tiden även om skattenivån är densamma.
Den enkla lösningen på det är att låta den som bor i en kommun och tjänar mycket betala en högre procent i skatt som sedan används till att sänka skatten för den som tjänar lite. Om den som tjänar 40 000 kronor betalar 33 procent i kommunalskatt bör låginkomsttagaren betala tio procent, vi sänker skatten rejält genom att höginkomsttagaren istället betalar 50 procent. Skatten sjunker ju mindre man har i lön, även kommunalt.
Samma sak för skatten till regionernas sjukvård och kollektivtrafik.
De flesta får sänkt skatt, en minoritet får höjd.
På samma sätt kan kapitalskatt vara progressiv. Den som bara har några tusenlappar från eget företag eller sparande har en procent i skatt, den som tar ut miljoner har 75 procent i skatt. (I USA var kapitalskatten faktiskt 90 procent i slutet av 1940-talet.)
Vill man minska orättvisorna som uppstår av att några få äger och en mindre del dessutom får höga löner så går det alltså att lösa genom att sänka skatten för de som behöver mest. Vi omfördelar det som ekonomin på grund av orättvisa förutsättningar inte klarar av att reglera.
Socialdemokrater och vänsterpartister brukar förlora skattedebatten mot högern. Det beror på att man försöker moralisera runt frågan, mest misslyckat var kanske Mona Sahlins: ”Det ska vara häftigt att betala skatt.”
Det är inte häftigt för den som har lite.
Däremot är det nödvändigt.
Skattedebatter brukar också urarta till påståenden om att de rika då kommer trixa iväg pengarna och visst, skattesmitarsystemet är en globaliserad verksamhet. Men att det går att kontrollera vet alla som studerat hur våra sociala medieföretag kan ha full koll på vad du är nyfiken på och skickar annonser om den där väskan du inte ens visste att du ville ha. Vi är digitala idag. Vill man kan pengar faktiskt spåras (se Panama-skandalen till exempel).
Alla de stora finansieringsproblemen vi har i skolor, vård och omsorg handlar om att skatten totalt sänkts i Sverige. Andelen skatt har sjunkit.
Skulle vi återgå till skatten vi hade år 2000 skulle vi kunna storsatsa på fler anställda inom vård och omsorg och dessutom betala högre löner.
Men det kommer inte gå om man inte vänder på argumentet.
Ett rättvisare skattesystem kräver ett stort politiskt stöd.
Poängen är att vänsterkrafter inte kan få igenom det utan att säga det grundläggande enkla.
Sänk skatten.