Jag skriver lite före min tid nu, men jag är så laddad inför att åka på kongress. Och inte vilken som helst, om två veckor åker jag tillsammans med ett gäng socialdemokrater från Västernorrland till Göteborg för att tillsammans fastställa partiets politiska riktlinjer inför kommande val och mandatperiod.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är ett tämligen gediget arbete, många medlemmar med massor av idéer har producerat närmare 2 000 motioner att ta ställning till under fyra dagar med seminarier och debatter.
Det finns en hel del utmaningar att ta sig an. Ekonomin har vänt från underskott till överskott, nu gäller det att få annat att vända också, som att välfärden ska hålla den kvalitet som vi medborgare förväntar oss och att klyftorna mellan rika och fattiga ska minska.
Att välja ut vilken fråga som är den allra viktigaste går inte, så mycket hänger ihop. Av vad som kommer att beaktas i hög grad medialt så är nog skolpolitiken och vinster i välfärden en lågoddsare.
Något som har uppmärksammats och debatterats senaste tiden är religiösa friskolors vara eller icke vara. I min och mångas värld så ska inte Sverige ha några religiösa skolor då undervisningen i svenska skolan skall vara icke-konfessionell. Samtidigt så säger Europakonventionens principer om religionsfrihet att fristående skolor får ha konfessionell inriktning, men att då ska den obligatoriska undervisningen vara icke-konfessionell. Vad blir det då? Låter som en simskola som undervisar i torrsim, eller ridskola utan hästar.
Förra året uppskattades det att strax över 8 000 barn gick i någon av landets drygt 60 så kallade konfessionella skolor.
Enligt barnkonventionen, artikel 14, har föräldrar rätt att ge sina barn den religiösa och moraliska uppfostran i enlighet med sin trosuppfattning. Samtidigt har barnen rätt till religionsfrihet och frihet från religiöst tvång. Det kan med andra ord krocka.
Med gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i spetsen har S partistyrelse lämnat ett förslag för kongressen att ta ställning till om ett skärpt regelverk gällande tillsyn av dessa skolor i syfte att säkerställa att deras undervisning är fri från såväl religiös som politisk påverkan. Då det enligt den konvention vi har bundit in oss för nu inte gör det enkelt att stänga dessa skolor så är detta ett steg i rätt riktning.
Det är egentligen en lika knepig idé att ha skolor med kristen, muslimsk och judisk trosinriktning, det är de som finns i Sverige i dag, som om vi politiskt aktiva skulle starta egna friskolor med ideologiska inriktningar och placera ungarna i.
Vi har religionsfrihet och kan ägna oss åt att inviga våra avkommor i eventuella trosuppfattningar på vår fritid efter behag. Låt därför våra förskolor och skolor vara fria från religiösa inriktningar.