BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
På en hemsida läser jag detta:
”De geologiska förhållandena på Alnön har få motsvarigheter i världen. I Afrika finns liknande platser där man bryter diamant, och rykten gör gällande att man även funnit diamanter på Alnön. Under 1700-talet letade järnbruken efter malm på Alnön, och gruvhål finns kvar efter den verksamheten. Under krigsåren på 1940-talet bröt ett företag baryt i Pottäng. Baryt innehåller barium som behövdes till bland annat radiorör.”
Om det nu var så att ett tjeckiskt brevlådeföretag kom med ett drypfett bud om brytning ute på ön, hur skulle vi då reagera? Det skulle bli gott om jobb, feta kontrakt och svindlande andrahandsvärden på fastigheterna, Delar av ön skulle alltmer likna ett molnlandskap, visst, men va fan … lite får man ju offra.
Vi med rötter på Alnön och många andra skulle kraftfullt protestera mot brytningsplanerna. Nu är det inte aktuellt att exploatera på ön utanför Sundsvall men däremot i Tyskland. Svenska Vattenfall, som ägs av staten, har stora tillgångar i Lausitzregionen. Det är tre brunkolseldade kraftverk och fem dagbrott. Vattenfall vill nu sälja det hela och brevlådeföretaget EPH, som aldrig har vunnit några miljöpriser, är ivrig spekulant.
Ökad produktion av brunkol innebär ökade utsläpp. Dessutom förstörs än mer natur när dagbrotten växer. Så vad gör en rödgrön regering som har tagit ett lovvärt initiativ till kampanjen Fossilfritt Sverige? Jo, tackar nej till affären. Ger besked till EPH att det inte blir något av det hela. Vattenfall står kvar som ägare men avvecklar verksamheten i Lausitzregionen, Visst kommer det att kosta en del. Men inbilla mig inte att det är gratis att sälja till EPH och bidra till ökade utsläpp. Det handlar inte bara om kilokronor utan också om den hårdvaluta som heter politiskt förtroende. De går inte att driva en linje i bankettal och en annan i verkligheten. Man kan inte både vara militant vegan och delägare i ett slakteri.
Just nu bereds brunkolsfrågan i regeringskansliet. Många tippar att Socialdemokraterna kommer att köra över Miljöpartiet. Kanske får vi åter se ett gråtande MP-statsråd förklara att man har gjort vad man har kunnat.
Men statsminister Löfven kan överraska och anknyta till den fina tanken på det gröna folkhemmet. Säga att brunkolsaffären strider mot Sveriges miljömål och klimatsträvanden. Sudda ut bilden av ett okänsligt betongparti (en bild som faktiskt har förstärkts efter MP-turbulensen). Visa att regeringen är beredd att betala ett pris för att leva upp till sina miljömålsättningar.
Mitt entydiga råd, fru talman, är att låta brunkolet bli kvar i marken.