Vattenfall är alla partiers gemensamma ansvar. Inget parti stoppade expansionen från 2001 och ingen regering har minskat utsläppen. Svenska folkets företag har blivit det smutsigaste i Europa och släpper ut mer växthusgas än hela nationen Sverige. Mycket pinsamt.
Så vad kan man göra?
Vattenfalls ledning har beslutat sig för en springnota, det kommer de borgerliga och kanske även Socialdemokraterna att gilla. Man säljer allt kol. Någon annan får lösa problemet. Men vill någon verkligen köpa?
Jadå. Trots att Angela Merkel lägger förslag om tvingande minskning för kolkraftföretagen så planerar Tysklands politiker att ha dem kvar många decennier till.
Och kolet är lönsamt även för Vattenfall.
I dagens tidning berättar vi om mångmiljardvinsterna. Ungefär nio miljarder kronor 2013 baserat på 57 TWh producerade av de smutsiga verken. Och även om elpriserna sjunker är brunkol stabilt då Vattenfall inte importerar utan framför allt gräver upp det själva i Tyskland. De 80 miljarder ton brunkol Vattenfall kontrollerar är faktiskt tio procent av hela världens kända brunkolsreserv.
Så visst är det värt pengar, säg åtminstone tio gånger vinsten – alltså runt 90 miljarder? Lika mycket som staten via Vattenfall förlorade på den tokiga Nuon-affären (gaskraft är knappast lönsam alls). Jo, det kan vara frestande för en kortsiktig minister att sälja. ”Vi redde ut alliansens usla affärer.” Fast det enda man gjort då är att smita från problemet.
Jag och andra som slåss för förnybar energi har länge påpekat att Vattenfall försökt bromsa förnybart. Kolkraft är klumpigt att reglera med (det tar tid att stänga av ett verk när vind och sol ger som mest) men det går om man kollar väderleksrapporten. Fast stillastående kolkraft ger ju ingen vinst.
Det är därför svenska staten via Vattenfall inte satsat på vind eller sol i Tyskland, det är därför man istället bygger i Storbritannien. Vattenfall vill gärna att Tyskland ska fortsätta ha 25 procent av sin el från kolkraft.
Men så var det detta med utsläppen och hållbarhetsprogrammet.
Alltså springsnota.
Det är vanvett. Om kolet får en tysk delstat som ägare (trolig köpare ihop med privat kraftföretag) så kommer den förstörelse svenska staten skapat inte åtgärdas. Det är vi som byggt ut kolkraften och grävt sönder markerna. Och nu har ägaren en unik chans att både fasa ut kolet och samtidigt vara kvar i Europas viktigaste energimarknad, i EU:s mitt.
Istället för försäljning bör regeringen ta fram en avvecklings och investeringsplan för den tyska verksamheten. Med nio miljarder i vinst per år finns muskler att faktiskt lösa problemet.
Bara vinsten på nio miljarder räcker idag till ungefär en miljard watt solceller vilket producerar 1,2 TWh solel per år och fortsätter man så i 20 år så har kolkraften bytts ut. (Jag räknar då med att solceller kommer halveras i pris kommande tio åren, det är mycket försiktigt räknat …) Bygger man vindkraft får man ungefär dubbelt så mycket för samma peng idag. (Men vindsnurrorna håller färre år.) Eftersom brunkolsfälten Vattenfall äger motsvarar 31 500 hektar är det inte ont om plats att bygga den förnybara energin på.
Vill man ha solel eller vindel på natten kostar batterilager idag en krona/watt och det priset sjunker kraftigt varje år. Sedan kan man givetvis också lagra i vätgas eller i mer vattenkraft.
Och om Vattenfall investerar i kraftledningar från Norden kan man utnyttja den egna vattenkraften ännu bättre i balans med sol och vind i Tyskland.
Sverige skulle förvandlas från Europas smutsiga klimatförstörare till ägaren av den största förnybara lösningen i ett EU som ropar efter just lösningar på energifrågan. Genom att ställa av kolkraft i takt med att man bygger förnybart blir det här en verklig klimatpolitik och inte en springnota. Och värdet av Vattenfall ökar istället för att förstöras.
Just nu skulle svenska staten dessutom få betalt om den lånade för att investera i företaget. (Jo, svenska statslån har negativ ränta idag! Placerare betalar för att låna ut pengar till staten.)
Det här är grön politik på riktigt.
Man tar ansvar för det man skapat och bygger nya värden och resurser.
Det finns två sätt att se på företagande. Dels något som handlar om att köpa och sedan sälja och köpa och sälja och … allt i en jakt på kortsiktiga snabba vinster. Eller så ser man företag som något man driver och investerar i för att de ska omformas under decennier och bygga gemensam rikedom till kommande generationer.
Det är klart borgerliga partier inte gillar detta, de vill helst att mäktiga företag ska bli privata företag. Men nu är regeringen röd och grön. Och man styr bolagen direkt.
Solel är idag mindre lönsam än vattenkraft men mer lönsam än både kärnkraft och kolkraft.
Räknar man på solcellers livslängd är ekvationen fantastisk (25 öre per kWh). Orsaken är att de knappt har några kostnader när du väl satt upp dem.
Vattenfall har idag ett principbeslut att vägra bygga solel. Det är det första regeringen bör ta bort. Och det andra att ta fram en plan för omställningen av Vattenfall, inte på nuvarande styrelses idé, utan på en idé som handlar om att göra Europas största insats för ett renare klimat.
Smit inte. Bygg!