Nytt år, samma kamp. Det är ingen hemlighet att den breda vänstern är tillbakapressad idag. Under 2015 har många strider tagits och några slutade i framsteg. Men överlag var 2015 ett år av bakslag. Kanske är det tydligaste exemplet hur retoriken och politiken förändrats i frågan om människor på flykt, där både S och MP tog tydliga steg åt höger – och opinionen följde efter.
Den första rödgröna budgeten att gå igenom riksdagen måste också den sägas vara en besvikelse. Många små framsteg, men totalt reformsvag trots att Sveriges ekonomi går utmärkt. En budget med för klen fördelningsprofil, alltför få investeringar, och inget verkligt strukturomvandlande.
Därför är det helt nödvändigt att ta nya, bättre tag 2016. Låt oss börja med fem nyårslöften för den breda vänstern.
1: Organisera dig. Det är en uppmaning som kan verka diffus för vissa, och självklar för andra. Men det är egentligen rätt enkelt, och organiseringens potential visades tydligt i september förra året. När antalet människor som flyr till Sverige plötsligt ökade kraftigt organiserade sig tusental för att ordna med mottagandet. Det påverkade mediabilden och opinionen, som hastigt förskjöts i mer välkomnande riktning.
2: Välj organisation med hjärnan – var inte sentimental. Det är en uppmaning som kan riktas till såväl individer som organisationer i samarbeten. Under hösten och vintern har många rörelser och partier bekänt färg. Om rörelsens själ förflyttats och möjligheten att påverka inifrån krymper mot noll är det dags att lämna. Din tid, kompetens och kampvilja har större potential någon annanstans.
3: Bygg allianser. Många delar av vänstern är alldeles för bra på att skärskåda andra utifrån ideologiska perspektiv – råder samsyn om hur socialismen ska organiseras? Vänstern behöver bli bättre på att samarbeta utifrån gemensamma intressen – vare sig det är med religiösa samfund, Greenpeace och Rädda Barnen eller för den delen – inom sig. Vänstern har inte råd med interna bråk. Spara dem till den dag då ”solen stråla mera klar”.
4: Våga vara populistiska. Populism måste inte vara dåligt. Konflikten mellan vänster och höger är per definition populistisk – folket mot en liten elit. När ordet används som skällsord är det för att populism skrämmer dem som vill behålla status quo. Visst är dagens problem komplexa, men det betyder inte att konfliktlinjerna är det. Lyft upp dem, skapa skillnad i svensk politik igen och engagera fler.
5: Välj huvudstrider strategiskt, men låt alla få plats. De senaste åren har delar av vänstern bråkat internt om det oklara fenomen som diffust kallas identitetspolitik. Visst ger olika konfliktlinjer olika stor potential att mobilisera, och vänstern som helhet måste klara av att ta i dem som kan mobillisera flest. Men det är också viktigt att inkludera alla, och att den som fokuserar på annat får gehör. Ingen tjänar på att någons engagemang släcks.
Gör dessa löften till dina om du håller med. Men låt hursomhelst 2016 bli ett år då den breda vänstern blir tydligare, mer sammanhållen och bättre organiserad. Det är helt nödvändigt.