Orsakerna till vattenbristen är bland annat överkonsumtion, det vill säga vissa använder mer vatten än vad de egentligen behöver. Andra orsaker är utsläpp från industrier som rinner ut i vattendrag och floder och som gör vattnet otjänligt och till en enda kemikaliecocktail. Och sist men inte minst är klimatförändringar en viktig faktor som leder till torka. Förra sommaren kunde Europa känna in på bara skinnet vad det innebar att lida av torka.
Men det som förvärrar vattenkrisen ytterligare är ojämlikheten mellan rika och fattiga. De rika spär nämligen på problemen.
En ny studie från Uppsala universitet visar att de sociala klyftorna i storstäderna driver på vattenkrisen mer än vad klimatförändringarna gör. Ett antal forskare från Sverige, Nederländerna och Storbritannien har utvecklat en modell för att studera hur mycket hushållen konsumerar vatten och vilka faktorer som ligger bakom vattenförsörjningen.
Fallstudien gjordes i Sydafrikas huvudstad. Där fann forskarna att i Kapstaden utgör de rika mindre än 14 procent av befolkningen men konsumerar mer än hälften av stadens vattenresurser. Medan de med lägst inkomster i huvudstaden utgör 62 procent av befolkning men förbrukar 27 procent av vattnet.
De rika har för vana att fylla sina privata pooler och ser till att gräsmattorna på deras tomter alltid är gröna. De använder vatten till att tvätta sina bilar. Medan många av stadens invånare kämpar med att överhuvudtaget få tag på rent vatten.
Ojämlikheten i sig gör att rika inte bryr sig eftersom de inte behöver.
Enligt Elisa Savelli från Uppsala Universitet som ledde studien är det viktigt att komma åt den nonchalanta och priviligierade behandlingen av vatten.
”Vår studie visar att det enda sättet att bevara tillgängliga vattenresurser är att förändra privilegierade livsstilar, begränsa mängden vatten som används i rekreationssyfte samt fördela inkomster och vattenresurser jämnare”, säger hon i ett pressmeddelande.
Studien bygger visserligen på Kapstaden men forskarna menar att andra städer kan använda samma modell och anpassa den för att undersöka hur ojämlikheten ser ut hos dem.
I Sverige har vi generellt god tillgång till vatten. Men exempelvis min hemkommun Gotland får allt oftare problem med vattenbrist. Därför brukar det införas förbud under sommarmånaderna mot att använda vattenspridare eller slang för att vattna gräsmattan, tvätta bilen och fylla poolen.
Det är om inte annat en påminnelse om hur dyrbart vattnet är och att även Sverige måste planera för vattenförsörjningen.