Det beror helt enkelt på att verkligheten blivit oemotståndlig för medarbetarna i organisationen.
Under decennier har IEA:s årliga framtidsvision World Energy Outlook sagt att fossila bränslen kommer att fortsätta växa och kärnkraft är nödvändig för att världens energiimporterande länder ska slippa vara beroende av olja. IEA:s oförmåga att förutse hur snabbt förnybar el kan växa har kritiserats och förlöjligats.
Men nu har IEA ändrat sig.
Nu beskriver IEA att det i år investeras en miljard dollar per dygn i att bygga ut solel i världen. 500 GW ny förnybar el kommer att tas i drift under 2023 – det är 20 svenska elsystem eller tio gånger Kinas hela kärnkraft.
Utvecklingen accelererar så att IEA hävdar att det om ett par år kommer tillverkas mer solceller per år än det totalt fanns installerat i världen 2022.
Redan nästa år, 2024, kommer förnybar el ge mer el än kolkraft i världen. Till år 2027 kommer solel ensamt passera kapaciteten hos först gas- och sedan kolkraftverk. Kol, fossilgas och fossil olja kommer alla att minska före 2030. Kol kanske redan har börjat minska, fossil koldioxid kanske också.
Försäljningen av fossildrivna bilar och lastbilar har redan börjat minska, enligt IEA.
År 2030 förväntar sig IEA tio gånger fler elbilar i världen än idag. Eldrivna värmepumpar kommer att konkurrera ut fossilgas för uppvärmning i stora delar av världen. Samtidigt kommer förnybar el gå från 30 till 50 procent av världens elproduktion. Kärnkraftens andel minskar, trots livstidsförlängningar och en del förväntningar om nya reaktorer i IEA:s scenarier.
Utvecklingen av en ny energiekonomi ledd av solel och elbilar ger hopp om framtiden, skriver IEA. Det är därför IEA drar slutsatsen att vägen till max 1,5 graders temperaturökning visserligen är svår – men den är fortfarande öppen.
Denna energipolitiska revolution i Paris är symboliskt viktig.
Men viktigare är att den industriella revolutionen accelererar i verkligheten. Det avgör världens möjligheter att undgå risken för ohanterliga klimatförändringar.
Om utvecklingen skyndas på, blir det det möjligt för kommande generationer att leva ett gott liv i världen. Stoppas utvecklingen, kan istället jordens befolkning minska dramatiskt genom svält och krig det närmaste seklet.
Därför är klimatpolitiken viktig.
Det borde vara lätt att få människor att se värdet av den revolution som beskrivs från Paris. Men man får inte underskatta de motstående intressen som gör allt för att försvara det gamla. Att vara konservativ är idag att fortsätta förstöra världen.
Johan Ehrenberg beskrev förra veckan hur de utvecklingsfientliga ljuger och påstår att utveckling är försämringar. För dem som finansierar dessa kampanjer kan det som sker vara negativt: Ryssland förlorar sin ekonomiska förmåga att kriga när förnybar el tar marknadsandelar från olja, kol, gas och uran som landet exporterar. Företag som äger gamla energiresurser, transportsystem, raffinaderier och kraftverk förlorar.
Detsamma gäller ägarna till dagens industriföretag som fungerar tack vare fossila bränslen.
När Putin påstår att elpriserna förra året berodde på EU:s politik för förnybar energi var det uppenbart fel. IEA beskrev istället att EU sparat mer än 1 000 miljarder kronor tack vare ny sol- och vindel 2021–2023. Fatih Birol gjorde upprepade försöka att bemöta desinformation från Putin med artiklar i Financial Times och andra traditionella medier. Men det hjälpte inte mot trollfabrikernas propaganda.
I Sverige påstods i valkampanjen att elpriserna berodde på att Sveriges elsystem ”förstörts”. Tvärtom hade Sverige Europas lägsta elpriser och var Europas största nettoexportör av el när Frankrike fick problem och gick från att vara världens största exportör till att bli importör.
Men man kan komma undan med att ljuga om man har både trollfabriker och etablerade medier på sin sida.
Nu kampanjar några av Sveriges rikaste män mot de nya företag som vill ge Sverige en industri som kan fungera utan fossila bränslen. Entusiasmen hos dem som fått betalt för att formulera kritiken är underhållande: Kritiken av initiativet att reducera järnmalm med vätgas och producera vatten istället för att använda fossil kol och producera koldioxid slår stenhårt fast att det ”inte är fossilfri utan endast reducerar koldioxidutsläppen med 95 procent”.
Att man lyckat reducera utsläppen med 95 procent beskrivs sedan som ointressant:
"Satsningarna i Norrland är inte banbrytande, varken i tekniskt eller kommersiell mening. De baseras på välkända teknik utan omvälvande effekter på produktionskostnader, kvaliteten eller anläggningsstorlekar.”
Att minska utsläppen med 95 procent är en hjälteinsats. Ännu bättre om man kan göra det med samma kvalitet och utan risk. Kunderna vill ju betala! De gamla miljardärerna fattar inte poängen.
Svensk Vindenergi förutspår en ökad vindelproduktion med 17 TWh från 2022 till 2026. Tillsammans med 2022 års nettoexport på 33 TWh ger detta möjlighet att försörja ny industri utan import.
Det är bra. De politiker som stoppar vindkraft i Sverige brukade påstå att vi kan ha ny kärnkraft till 2028. Man hänvisade ibland till bolaget NuScale som kanske lovat det i ett kontrakt. NuScales projekt är nyss avbrutet, trots 15 miljarder kronor i bidrag.
De förnybara revolutionärerna har ingen anledning av tveka. Fortsätt försöka göra bra saker även om allt inte kommer att lyckas. Man möter motstånd i form av människor som redan är rika och känner sin förmögenhet hotad, eller regimer i länder som lever av den gamla energitekniken.
Behandla dem artigt men respektlöst. Låt deras makt falla. De kommer, likt IEA, nog uppskatta utvecklingen – när de kommit över chocken.