Den eventuellt nya politiska organisationen var en fråga som skulle upp till beslut. Jag har följt frågan med stort intresse och hittat flera förslag som liknar den nu föreslagna politiska organisationen. När ”Koalition 2014” tillträdde efter förra valet var frågan om hur politiken skulle organiseras centralt och jag följde den med intresse. Koalition 2014 inrättade arbetsutskott under kommunstyrelsen med ett avskaffande av kontaktgruppen som följd. Kontaktgruppen var beredning till kommunstyrelsens möten, i den var alla partier representerade. Det fanns också förslag om beredningar i kommunfullmäktige, slopande av nämnderna och införandet av en ekonomiberedning där enbart den styrande majoriteten skulle ha plats. Det är svårt att följa någon politisk ideologisk linje. Det verkar som att det är i vilken position man själv befinner sig i som är avgörande för vilken politisk organisation man önskar se.
Jag upplever att medias bild av hur politikerna i Hällefors förhåller sig till varandra och till de uppdrag man har inte överensstämmer särskilt bra med den demokratiska värdegrunden som det politiska arbetet vilar på enligt svensk grundlag.
Demokratins värdegrund
Pihlskolan och Hällefors folkhögskola har genomfört en gemensam temadag kring demokratifrågor. Under dagen deltog cirka 150 personer, elever, kursdeltagare och personal från de båda skolorna. Jag var där och upplevde dagen som mycket givande och positiv, en upplevelse som jag delar med dagens övriga deltagare. Dagens föreläsning, workshops och samtal kretsade kring demokratins värdegrund; respekt och förtroende, tillit och tolerans och om konsten att kompromissa, om alla människors lika värde, yttrandefrihet och att hantera ett demokratiskt nederlag.
Utgångspunkten för diskussionerna var bland annat svensk grundlag, det är den vi har att förhålla oss till, inte enbart i politiken utan också i samspelet människor emellan rent allmänt.
All offentlig makt utgår från folket, allmän och lika rösträtt, kommunalt självstyre, respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Och inte minst att motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.
Kring allt detta kretsade samtalen, många inspirerande, spännande och intressanta berättelser utbyttes mellan människor med olika bakgrund, erfarenheter och kultur.
En intressant och obesvarad fråga i den avslutande diskussionen var: ”Vad händer om staten (Sverige) upplöses, om det demokratiska systemet upphör och vi ska påbörja bygget av ett nytt?”
Rösta för demokratin
Sverigedemokraterna demonstrerar på torget. Vi värnar om yttrandefriheten och diskussionen kring var gränsen för den friheten går förs. SD ifrågasätter vårt demokratiska statsskick, de vill inte att alla människor ska ha samma värde och samma rättigheter. Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier har ingen plats på den svenska politiska arenan. De hör inte hemma i våra politiska församlingar eftersom de inte delar de demokratiska värderingar som är stadfästa i vår grundlag. Rösta inte på dem, rösta på något av de andra demokratiska partierna som värnar vårt demokratiska styrelseskick och värnar om alla människors lika värde och rättigheter och om yttrandefriheten.