Else Marie Hallqvist kom till Nytorpsskolan i Hammarkullen i början av 2018 och såg en skola där våld och hot var vardag, där bara 43 procent av niorna gick ut med godkända betyg och där brandlarmet gick flera gånger i veckan.”Det här är under all värdighet och under all kritik,” säger hon till SVT om sitt intryck när hon klev på jobbet som rektor. Hon beskriver det som ”skolan som gud och alla andra glömde”. Och hon bestämde sig för att ställa sig på elevernas sida istället för på budgetens.
Else Marie Hallqvist lyckades vända situationen på skolan. Hon ökade vuxentätheten, satte in läxhjälp, satte upp saker på väggarna och möbler i korridorerna. Polisanmälningarna minskade med 40 procent. Andelen nior med godkända betyg ökade med elva procentenheter. Detta innebar också att hon överskred budgeten med drygt fem miljoner kronor.
Men trots det goda resultatet, ska nu pengarna tillbaka. Personalen vädjar till Göteborgs stad att inte låta skolan bli kaos igen, utan acceptera underskottet.
Fem miljoner. Det är mycket för en skola i Hammarkullen att spara in, det kan handla om 15 tjänster, men för jämfört med andra budgetposter i staden är det inte så mycket.
Det är till exempel en femtedel av den summa Göteborgs stad förra året la på att köpa ut medarbetare, varav hälften var sjuka eller skadade.
Det är också exakt lika mycket som Socialdemokraterna i Göteborg vill satsa på kameraövervakning nästa år för att ”öka tryggheten”. Men tryggheten på Nytorpsskolan då?
Personal inom välfärden vittnar om att de inte längre kan leva upp till de lagar som ska garantera trygg och säker omvårdnad, skolgång och samhällsservice. Jag pratar med vänner som arbetar inom välfärden. De berättar hur lagtext och tidigare praxis lite i taget omtolkas i ljuset av pressade budgetar. Vad är egentligen goda levnadsvillkor för funktionshindrade? Är det i dag samma sak som det var i går? Hur snabbt ska en suicid tonåring få en tid i psykiatrin? Det är små förändringar som kanske inte syns för dem som står utanför och som inte har insyn i hur det har fungerat tidigare. Men inifrån syns nedmonteringen. Och elefanten i rummet är de 240 miljarder som varje år saknas i statens budget till följd av skattesänkningar.
När Else Marie Hallqvist får frågan från SVT:s reporter om hon verkligen ska använda mer skattepengar än hon får, jämför hon med situationen med skjutningar i Malmö. Skulle Malmöpolisen inte ha fått pengar utöver budgeten för att hantera det? ”Jag har gjort en egen Operation rimfrost i Hammarkullen”, säger hon till SVT.
Else Marie Hallqvist har antagligen förebyggt fler brott än vad sossarnas kameror kommer att göra. Vi vet som bekant att kameror har visat sig vara dåliga brottsbekämpare, då brotten bara flyttar till andra platser. Ett slutbetyg från nian däremot, kan vara den faktor som gör att en ungdom i ett utsatt och fattigt bostadsområde inte dras in i kriminalitet. Else Marie har också har stått upp och förbättrat situationen för de barn och unga som gick i en skola som var i ett skick som politikerna aldrig skulle acceptera för sina egna barn.
Hon ska hyllas för det. Jag hoppas vi får se fler tjänstemän som vägrar genomföra välfärdsslakten. Som sätter skollagen eller hälso- och sjukvårdslagen framför budgeten. Tillsammans med yrkesupproren som bubblar bland välfärdens arbetare kan det verkligen göra skillnad.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.