Att sakna majoritet måste inte alltid vara ett problem.
Klassikern om du har majoriteten emot dig är att helt enkelt byta ut den. Ifrågasätt om ett fientligt inställt distrikt verkligen har rösträtt. Värva dina vänner lagom till mötet. Eller låt folk rösta flera gånger, som Muf avslöjades med i veckan. Det roligaste jag hört är en person som söp ner motståndarsidan, inför ett viktigt val till partistyrelsen.
Det är sådana metoder jag tänker på när Fredrik Reinfeldt säger att han vill ha VAR i allsvenskan. Numera Svenska Fotbollsförbundets (SvFF) ordförande. Tidigare både statsminister. Och Muf-boss.
VAR, den videogranskning som ska hjälpa domarna till mer korrekta domslut, är rejält omdiskuterat. I korthet kan man säga att systemet är uppskattat bland fotbollspampar och förbund världen över, men hårt kritiserat av supportrar. Supportrarna tycker att ständiga avbrott för att kontrollera beslut stör upplevelsen.
I Sverige är därför en stor majoritet av de allsvenska föreningarnas medlemmar emot VAR. De har röstat på årsmöten. Här kan man tycka att frågan borde vara död och begraven. De som berörs mest av beslutet har ju sagt sitt.
Men Fredrik Reinfeld tycker ändå att VAR ”helt uppenbart är fotbollens framtid”. Enligt honom ligger frågan inte bara hos de allsvenska klubbarna.
”För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela det uppväxande släktet, alla de som vill något inom fotbollen. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar”, säger han till SVT .
Se där. Majoriteten är ifrågasatt. Mästerligt. Perfekt för den som har 80 procent av en demokratisk församling emot sig. Pluspoäng för kommentaren om ”det uppväxande släktet”. Barn kan ju inte rösta alls.
Men vilka utgör egentligen det diffusa beslutskollektivet ”alla” Reinfeldt pratar om? Jo, SvFF har genomfört en enkät om vad den fotbollsintresserade allmänheten tycker. Den ger, som av en händelse, Reinfeldt precis det stöd han vill ha.
Vid en första anblick ser resultatet ut som ett mycket robust stöd för VAR. I alla tre prioriterade kategorier – fotbollsfantasten, tv-tittaren och fotbollsföräldrarna – är en majoritet positivt inställda. Saken verkar klar.
Men när jag börjar ställa frågor om undersökningen till fotbollsförbundet kommer en annan bild fram. Vad de som följer allsvenskan tycker går inte ens att utläsa. Förbundet har nämligen inte frågat.
Baserat på tidigare undersökningar med samma kategorier ser de flesta inte ens på allsvenskan. I kategorin Fotbollsföräldrarna – en tredjedel av undersökningens målgrupp – är det bara tio procent som följer serien. I de andra kategorierna är det drygt hälften.
Är det verkligen ett rimligt underlag att luta sig mot? Nog kan ett beslut vara bredare än klubbarna. Men är det inte logiskt att fråga de som faktiskt tittar på allsvenskan? Varför förvandlas den naturliga målgruppen plötsligt till en liten underkategori?
SvFF säger att undersökningen inte är ett beslutsunderlag. Men ta det från någon som haft mycket med gamla ungdomsförbundare att göra: Om VAR införs i svensk fotboll kommer det hänvisas till enkäten. Och då kommer motståndarna, som Reinfeldt redan gör, avfärdas som en högljudd minoritet.
Nu måste de svenska supporterklubbarna agera. Låt ett välrenommerat opinionsinstitut göra en oberoende undersökning. Gör det SvFF inte bemödat sig med att göra. Fråga vad de som regelbundet ser på allsvenskan – både live och på TV – har för åsikter.
Den svenska fotbollen är en av de sista verkligt stora folkrörelserna. Här äger medlemmarna klubbarna, till skillnad från nästan alla andra länder. Det är värt att bevara.
Så håll utkik efter Muf-metoderna. Reinfeldt saknar majoritet. Nu verkar han vilja byta ut den.