BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nyligen avslutades Almedalsveckan som firade 50 år, men hela eventet har solkats ner av nazisternas närvaro och aggressiva beteenden. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var delaktiga i flera incidenter, misshandel och hot. Bland annat drogs en kvinna från en svensk-israelisk organisation ner på marken och blev slagen.
Ytterligare en kvinna från kristdemokraternas hbtq-nätverk attackerades och misshandlades av nazisterna. Kvinnan demonstrerade fredligt mot NMR genom att hålla upp sin prideflagga och ropa "Inga nazister på våra gator". Hon omringades och knuffades mot en lyktstolpe, blev slagen på händer, armar och huvud. Hennes fingrar gick ur led. En annan kvinna brottades ner så hårt att hon slog i bakhuvudet mot asfalten.
Hur kommenterade Almedalens general detta? Jo genom att säga att det förekom ”provokationer från båda sidor”. Hennes viktigaste uttalande och förståelse av händelserna kokade ner till detta. I en intervju på sajten helagotland.se säger hon att ”även den goda sidan” provocerade. Uttalandet visar varför chefen för Almedalsveckan har dåligt omdöme och är direkt olämplig för sitt uppdrag.
Det är heller inte första gången som Stuhre uttrycker sig anmärkningsvärt. Förra årets Almedalsvecka var om än möjligt mer genant för region Gotland. En tjänsteman i kommunen gjorde bort sig när hen godkände NMR:s ansökan om markupplåtelse av misstag. Eftersom hen inte visste vad NMR var så fick nazisterna ett ja på sin ansökan och kunde därmed hålla torgmöte.
Vem som helst kan fela. Men här skulle en skicklig ledare ha klivit fram och sagt att man tänker göra allt i sin makt för att liknande misstag inte ska upprepa sig. Men så gjorde inte Sthure. Istället valde hon att fara med osanning genom att hävda att kommunen inte hade något mandat att säga nej till nazister.
Det är inte sant. Tjänstemän ska godkänna sådant som ser okomplicerat ut men skicka vidare svåra ärenden till kommunpolitikerna. Folkvalda i Tekniska nämnden borde alltså ha fått det här ärendet på sitt bord. Då hade de haft chansen att fatta ett annat beslut.
Antingen trodde Mia Sthure att hon agerade korrekt genom påståendet om kommunens mandat eller så saknade hon kunskap om hur kommunens politiska arbete fungerar.
Ganska snabbt bytte Stuhre fot och menade att problemet i grunden handlar om att man inte kan ha ”förutfattade meningar” om olika arrangörer innan de har kommit till Almedalen.
I intervju efter intervju i gotländska medier upprepar Mia Stuhre att hon är nöjd med årets politikervecka. Och på frågor som rör NMR hävdar hon än en gång att kommunen är maktlös. Här uppvisar Mia Stuhre och hennes uppdragsgivare Region Gotland på svagt ledarskap. Någon ansvarig borde ha klivit fram och sagt att man har misslyckats, att man inte alls är nöjd. När människor åker från Almedalen med rädsla, när flera personer har misshandlats, när RFSL och folk med regnbågsflaggor blir attackerade och hotade ja då kan man inte hävda att man är nöjd. Det är faktiskt helt absurt.
Låt gå att Gotland är en ö, men så här isolerad och bortkopplad från verkligheten får man inte lov att vara. I synnerhet inte om man sysslar med politik och ansvarar för ett forum som säger sig hylla demokratin.
Tyvärr var det först när tunga aktörer inom näringslivet satte ner foten och hotade med att bojkotta Almedalen nästa år som tonläget ändrades. Flera svenska företag har gemensamt tecknat under uppropet: #näringslivetbackarupp.
Nasdaq, Livsmedelsföretagen med flera skrev i en debattartikel i Dagens Samhälle att om inte ledningen för politikerveckan och polisen presenterar en plan för hur man tänker hantera nazister så kommer företagen att ställa in sin medverkan.
Livsmedelsföretagen uppmanar också via sin hemsida andra branschorganisationer, fackliga organisationer och företag att skriva under.
Mia Stuhre har än en gång vänt kappan efter vinden och säger nu till gotländsk media att hon ställer sig bakom upproret. Alltså från att ha hävdat att ”båda sidor” provocerade till att nu hylla näringslivets upprop.
Det ska inte krävas att börsföretag reagerar för att frågan om nazister ska tas på allvar. Hade Mia Stuhre och människor runt henne haft råg i ryggen och rätt kompetens skulle de ha gått ut självmant och sagt att man inte har lyckats med uppdraget och att man tänker vidta åtgärder.
Gotlands kommun måste rädda sin heder, efter årets fiasko är det dags att tillsätta en chef som har rätt kompetens för uppdraget. Inte bara för att rädda eventet utan i förlängningen också rädda det fredliga demokratiska samtalet som Almedalen kommit att symbolisera.