I sin strävan att hålla människor borta från att ta sig hit, i synnerhet arbetarklass, har regeringen beslutat att höja försörjningskravet för den som vill vara här på ett arbetstillstånd. Enligt det nya kravet måste en arbetskraftsinvandrare ha en lön som motsvarar minst 80 procent av medianlönen i Sverige.
Det innebär att man går från dagens krav som ligger på 13 000 kronor till 27 360 kronor. Det dubbla. Åtgärden sägs motverka skuggsamhället, att människor inte ska utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. Men alla vet att den chockerande höjningen handlar om att hålla människor borta, inte minst med tanke på att en stor andel av dem som arbetar inom offentlig sektor, restaurang och städ inte tjänar 80 procent av medianlönen i Sverige.
Regeringens nya krav på vad som ska anses vara en rimlig lön har fått flera medlemmar inom Kommunal att reagera. Lönen på 27 360 kronor är högre än den lön många av dem tjänar. Som undersköterskan Sonja Höök skriver:
”Hur många av oss undersköterskor, köksbiträden och elevassistenter tjänar det före skatt? I Sverige är medellönen för en undersköterska under 28 000 kronor, många arbetar dessutom deltid och får ut kanske 80 procent av den summan. I många kommuner ligger lönen runt 22 000-24 000. Tittar vi på andra yrken hittar vi otaliga anställda i butiker och restauranger som inte når upp till denna inkomstgräns.”
Många människor som bott och arbetat i Sverige i flera år riskerar nu att utvisas. Vi pratar om människor som bidrar med sitt arbete, betalar skatt, har barn som går i skolan men det enda de inte har är en hög lön. En lön som inte ens infödda svenskar har på samma arbetsplats.
Facket och kommuner runt om i landet protesterar eftersom det kommer innebära ett enormt tapp i arbetskraft. Redan idag är det svårt med bemanningen.
SKR, Sveriges kommuner och regioner, protesterar också:
”Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna som Sverige står inför. Regeringens skärpta försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare försvårar rekrytering och möjligheterna att klara kompetensbehoven i välfärden”, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.
Men facket ser också sin chans att sätta hårt mot hårt. Om nu regeringen menar att en lön under 27 360 kronor inte är en rimlig nivå att leva på, ja då svarar facket att det är dags att kräva att lönerna höjs.
Nu har till exempel Kommunal i Umeå krävt att samma lön som regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare ska gälla dem.
Regeringen försökte bli av med ett ”problem” (invandring) men lyckades skapa ett nytt ”problem” (kvinnor som kräver sin rätt).