Först genom att megaförvaltaren Citibank gjorde ett felköp, man sålde ut en mängd aktier, vilka är inte klart, men det fick börsen som helhet att störtdyka med som mest 17 procent för bolag som Industrivärden, miljarder bara försvann i värde och desperata småsparare kunde se hur deras säkerhet i form av automatisk försäljning vid stora kursfall, slog till och sålde deras aktier som i panik. Algoritmer styr i det snabba skeendet. Å andra sidan kunde de som gissade att börsfallet var ett misstag och inget jättefall tjäna stora pengar på att plötsligt köpa aktier mycket billigare.
Efter en kvart var börsen som vanligt igen.
Några förlorade, några vann men som helhet förlorade alla medborgare eftersom börsen tar pengar och energi bort från verkliga investeringar och lägger dem på spelande.
Ja, för låt oss vara glasklara om vad börsen är.
Det är inget som gynnar företag, det är inget som skapar forskning, det är inget som utvecklar nya produkter eller som kan ta tag i förstörelsen hos företag (oljebolagen tokstiger på börsen) eller som kan skapa jobb, börsen är enbart ett spel där ägarnas pengar kan öka eller minska och det är därmed en förstörelse av intellektuellt liv utan ände.
Börsen handlar om att flytta pengar från produktion och konsumtion till ett spel där rikedomen verkar öka fast det är egentligen inget annat än när man pumpar upp en ballong.
Vill man hitta märkliga saker på börsen räcker det med att läsa affärsnotiser. Nyligen steg det värdelösa bolaget Aegirbio med ett jätteskutt utan att något egentligen hade hänt. Aktien är en småspararfavorit som rusat förr och sedan gått ner till nära noll. Nu handlades den mest av alla bolag en dag (mer än jättekoncerner), aktierna köptes och såldes i rasande fart och aktiehandlare kliade sig i huvudet. ”Det är väl bara brist på annat att handla som gör att folk hoppar in i Aegirbio”, säger en till en frågande reporter på Dagens Industri.
Bolaget har inga intäkter, bara förluster och en skral kassa. Resultat: Rusning på börsen.
Det här är inte misstag, det är inte ett fel i systemet, det är själva systemet som är fel eftersom det som hänt är att börsen inte handlar om företagen i sig, det är bara spel.
Börsen kan skicka upp vilken aktie som helst, oberoende av verkligheten, och den kan krascha värdet på bolag utan att själva bolagets verkliga värde på verkas alls.
Nej, det är inte en slump att den mest omsatta aktien på börsen är nätkasinot Evolution.
Det här kan man ju tro att vi kan strunta i, låt de rika spela med sina pengar. Problemet är att det inte är deras pengar.
De stora pengarna är allas, det är pensionsfonder och andra offentliga pengar som skickas in till börsen för att ”förvaltas”. Och då betyder ett felköp en krasch där alla bolag dras med och om kraschen inte snabbt hade korrigerats hade vi fått ett självspelande piano och en djup krasch och förstörelse av kapital.
För socialister är det oerhört viktigt att förstå skillnaden mellan verkligt värde i ett samhälle och de finansiella värdet som alltmer är ett rent hittepå. De verkliga värdena handlar om sånt som tar tid att förändra och tid att bygga. Hittepå är att lyckas pressa upp spelandet på aktierna så att enorma värden ”skapas” i form av uppgångarna på priset på ett bolags aktier.
Bolaget är detsamma som förr, det kanske går bra, det kanske bara går runt, men värdet kan bli högt om bara spelandet fortsätter och längtan efter snabb spelvinst skapar en ännu större aktivitet av köp och sälj.
Ett sånt bolag är fastighetsbolaget SBB där huvudägaren Ilija Batljan lyckats prata upp bolagets aktie till rekordnivå för att på senare tid fått se denna falla när andra spekulanter gått in och visat på skrämmande stora övervärderingar av bolagets fastigheter. (Affärsidén har varit att köpa upp kommunala kontor och andra offentliga fastigheter och sedan hyra ut dem till de gamla ägarna och med denna kommande hyresintäkt kunna belåna och övervärdera fastigheterna för att kunna köpa ännu mer. Bolaget har växt på samspel med politiken, det är en ganska snuskig historia som om det handlade om andra länder skulle kallas för misstänkt korruption.)
Orsaken till denna karusell av affärer och värderingar är att skapa vinst till ägare genom höjda börskurser. Det är aktiens pris som man kan spela fram som är målet, inte bolagen i sig. Inte verksamheten.
En allt större del av näringslivet dras in i denna spelekonomi, en allt större del av de värden samhället skapat flyttas till en spelplats istället för att få jobba i verkligheten.
Den offentliga sektorn i Sverige har – enligt statsbudgeten – ett finansiellt överskott på 1 366 miljarder år 2022. Det här är pengar som skulle kunna användas till forskning, investering, klimatomställning.
Men idag används de inte så.
Merparten ligger på börsen och rör sig flytande på vågorna av ett gigantisk spelande.
Nej, måndagen den 2 maj blev ingen superkrasch, ingen total förstörelse av det kapital som medborgarna samlat in via avgifter och skatter, men att det ens ska kunna riskeras är absurt.
Samma vecka meddelade LKAB att man skulle investera tio miljarder i att ta hand om sina restmassor från gruvorna i norr och utvinna sällsynta metaller och annat ur högarna. De pengarna investeras inte för att höja börskurser. Utan för att göra nytta för alla.
Nej, företag behöver inte börsen.
Och börsen behöver inte företag för att spela.
Kanske dags att ta ut våra gemensamma pengar från den här karusellen.