En stor beståndsdel i stress är känslan av att sakna möjligheter att själv påverka sin situation. Man känner sig helt utlämnad åt andras krav, åt lagar och förordningar, åt händelseutvecklingen. Det leder till att man tappar sin framtidstro. Man slutar hoppas, slutar planera för en bättre tillvaro. Våld föds inte sällan ur ett sådant tillstånd. Kanske depressionen väntar runt hörnet.
Men ge människor löpande information om vad som pågår och vad som planeras, ge dem tillfälle att komma med synpunkter och att ge uttryck för sin oro, låt dem känna att de kan vara delaktiga och ha inflytande – och bilden blir en helt annan. Det uppstår hopp, en tro på något bättre, rent av drömmar om framtiden.
Det finns olika sätt för en kommun att se på framtiden och att möta den.
Man tar framtiden som den kommer, och möter händelser och uppkomna företeelser med de medel som står till buds där och då.
Man kan förbereda sig genom att studera historien, statistik och människors vanor och därav försöka dra slutsatser om framtiden.
Man kan sätta samman en grupp med politiskt ansvariga i kommunen, som utarbetar mål för kommunens närmaste framtid, i ett försök att påverka förloppet i den riktning som gruppen anser vara den bästa.
Man kan samla in synpunkter och farhågor från invånarna, föreningarna, företagen och de anställda inom samhällsservicen, och leta efter en röd tråd i materialet. Man informerar dem som lämnat synpunkter om det resultat man tycker sig ha kommit fram till. Stämmer det? Vad i materialet är viktigast för framtiden?
En plan utarbetas för hur kommuninvånarnas önskemål bäst ska kunna uppfyllas i framtiden, och hur deras oro för framtiden ska kunna minimeras.
Hällefors kommun kan hänföras till kategori 1, och har dessutom ena foten i kategori 3. Det saknas visioner om framtidens Hällefors hos de styrande, och den politik som trumfas igenom av den politiska majoriteten ser därför mest ut att handla om att ”släcka bränder”, göra kovändningar och bevaka sina politiska intressen.
Hur längtar man inte som kommuninvånare efter transparens och förutsägbarhet i beslutsprocesserna, efter en annan sorts omtanke om invånarna än den rent ekonomiska, efter idéer och perspektiv. Vi har ju ändå två kommunalråd i lilla Hällefors.
Lawrence Flynn från Futures Unlimited arbetar sedan många år i Sverige och internationellt med visionär ledarskapsutveckling och strategiska framtids- och utvecklingsprocesser i kommuner, företag och organisationer. Han säger:
”Vi påverkar framtiden genom hur vi ser och tolkar det som händer just nu och det som ska hända. Om vi ser allting som problem och elände, så ger vi kanske upp, blir apatiska eller pessimistiska. Då bidrar vi till att det blir så. Om vi ser det som händer med andra ögon – med hopp, tillförsikt, inspiration och engagemang att förändra – då blir det en annan framtid som skapas. Valet är mitt, ditt, vårt. Det är dags att välja.”
Hur ska vi välja i Hällefors – ska vi vara rädda eller förberedda?