Efter Putins invasion skrev jag och Anders Wijkman i Dagens Nyheter att man borde sluta köpa uran, kol, olja och gas från Ryssland och fick som svar att det krävde alltför stora uppoffringar. EU fortsatte att importera fossila bränslen och gjorde till och med undantag från flygförbudet för ryska flygplan som skulle leverera kärnbränsle till reaktorer i Ungern och Slovakien.
Nu gör EU det enkla, man ska sluta köpa olja och kol från Ryssland. Då tvingar Ryssland EU till det EU inte ville genom att strypa exporten av el och gas. Det gör det svårare för EU att fylla de gas-lager som finns inom unionen, och svårare att klara vintern utan fortsatt flöde av rysk energi.
Europas problem har blivit större av att Frankrikes kärnreaktorer, trots fina planer, fungerar sämre än någonsin: Korrosion, sprickor, och planerade bränslebyten har resulterat i att knappt hälften av reaktorerna producerar el. När det nu blivit varmt i Frankrike har reaktorerna dessutom visat sig väderberoende. När vattnet man brukar använda som kylvatten blir för varmt måste man minska elproduktionen ytterligare.
Konsekvensen är att elpriserna på kontinenten ligger på flera kronor per kWh. Frankrike, som liksom Sverige har mycket elvärme, importerade el från Tyskland alla dagar utom en under första kvartalet i år. Elpriset i södra Sverige är ofta betydligt högre i Malmö än i Kiruna vilket vissa tycker är ett allvarligt problem. Men i Frankrike är det i år alltid högre, ibland mer än 100 gånger högre, än i Malmö.
Även om det pågår en intensiv propaganda om ”elkris” i Sverige har vi ordnat det relativt bra. Sverige har haft EU:s lägsta elpris varje månad sedan våren 2021. Dessutom, tack vare att vi gått ifrån fossileldad fjärrvärme och i stället har inhemska biobränslen och avfall som bränsle i kraftvärmeverk, slipper vi beroendet av den dyra gas som många använder för uppvärmning. Dessutom har vi vattenkraft, vindkraft och kärnkraft som täcker all elkonsumtion.
Det låga elpriset i Sverige beror på låga produktionskostnader samtidigt som vi exporterar så mycket som det går att exportera till länder med högre elpris. Det är när ledningarna inte kan skicka mer el som det blir prisskillnader, inom Sverige och gentemot grannländer. Hittills i år har en femtedel av all el som producerats i Sverige exporterats.
Mest el exporteras till Finland. Sveriges export till Finland motsvarar drygt en femtedel av Finlands elkonsumtion. Exporten till Litauen är mindre, men importen från Sverige i år motsvarar ändå en tredjedel av landets elkonsumtion.
Det enda land Sverige hittills i år netto-importerat el från är Norge.
Men om Ryssland verkligen stryper gasen till EU i vinter blir det värre. I sydöstra EU finns det många som är helt beroende av gas som kommer i ledningar från Ryssland för uppvärmning och varmvatten. Många andra länder får en stor del av sin gas från Ryssland.
Det kan bli en så kall vinter i miljoner bostäder att många fryser ihjäl. Det är inte långt till vintern, och inte mycket man hinner göra. Ytterligare vindkraftverk och solceller går att installera, och det hjälper oss också kommande år. Men viktigare kommer att vara energieffektivisering, och viktigast energibesparing. Att minska den uppvärmda ytan och sänka temperaturen inomhus i vinter betyder minskad bränsleåtgång och att fler kan hålla sig varma.
Chefen för den internationella energimyndigheten IEA har larmat för att vi skall förstå att denna kris måste hanteras redan nu. Att spara bränsle kan vi göra redan idag för att ha bränsle tillgängligt kommande vinter. Att minska biltrafiken och sänka hastighetsgränser för att spara bränsle hjälper. Minskad elåtgång för luftkonditionering under värmeböljan genom rekommendationer eller regler om minst 28 grader skulle spara gas i elproduktionen.
Det är uppoffringar av levnadsstandard. Precis som de skrev som invände mot idén att sluta fylla Putins krigskassa med energipengar i mars. Men om inte EU gemensamt börjar förbereda sig nu under sommaren genom att fylla bränsleförråden, installera maximalt med vindkraftverk, solceller och värmepumpar, kan vintern bli mycket värre när det är Putin som stänger energitillförseln.
Förhoppningar om billigare kärnkraft är irrelevanta detta decennium. Det behövs maximalt med effektiviseringar, sol- och vind-energi och uppoffringar i Europa.
Denna vintern kan bli en större prövning av den europeiska solidariteten än pandemin. Vi som är rikast och har kommit längst i att bygga en energiförsörjning som inte är beroende av ryska leveranser, måste hjälpa de fattigare delarna av EU som är mest beroende av rysk energi.
Misslyckas vi, kan Putin åter få makten över dessa länder och återskapa ett totalitärt ryskt imperium.