Det är förståeligt att många kan känna viss desperation. Och om det är något arbetsgivare i stan älskar så är det just desperata ungdomar som inte vet sina rättigheter. Sommaren är högsäsong för arbetsgivare som vill tjäna en extra hacka på att lura ung arbetskraft.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men, det finns ett sätt att komma undan de mest jävliga lurendrejerierna. Genom att lära sig ETC Stockholms tio budord för ungdomar i arbetslivet kan du som ska ut och sommarjobba navigera lättare genom fiffel-djungeln.
Kräv anställningsavtal
Att du får ett anställningsavtal är en tveklös rättighet du har. Det ska helst av allt skrivas ut innan själva anställningen börjar men det går bra med första dagen också. Det viktiga att komma ihåg här är att man SKA få det. Det är viktigt, för i avtalet står det vad du ska jobba med och till vilken lön och vilka villkor. Där ska det också stå mellan vilka datum du ska jobba och hur mycket du ska jobba. Om det skulle vara så att något går fel, då är det just anställningsavtalet du plockar fram och hänvisar till. Eller visar ditt fackförbund så att de kan hjälpa dig.
Lön – vit lön på lönespecifikation
Det går inte att säga tillräckligt många gånger. Du ska ha lön för ditt arbete. Den ska vara vit – det vill säga du ska definitivt undvika att jobba svart. Om du jobbar svart har du inga rättigheter alls.
I Sverige är det bara kollektivavtal och anställningsavtal som reglerar vad man minst får tjäna på sitt arbete. Det står ingenting i lagen om lön. Men tack vare tokgrymma fackföreningar, som var på plats på jobben och förhandlade fram kollektivavtal och det absolut lägsta som arbetsgivarna får betala i lön (uppåt finns givetvis ingen gräns) innan du kom dit, så har du ändå något att luta dig tillbaka på. Kräv också att få lönespecifikation varje månad. Annars blir det svårt att se att din arbetsgivare har gjort rätt när det gäller ersättningar och skatt.
Kollektivavtal är bäst
Välj att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Du kan kolla om stället har det genom att ringa till facket som organiserar den branschen och fråga. En del fackförbund har också hemsidor där det går att kolla sådant. Och fråga arbetsgivaren går också bra. Det här är viktigt för om det inte finns ett kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om exakt allt, vilket är omöjligt. Du förtjänar kollektivavtal, välj det.
Semesterersättning och intyg
Repetera efter mig: minst tolv procents semesterersättning! Betalas ut varje gång du får lön eller när du slutar. Och när du har slutat, kräv att få skriftligt intyg på vad du gjort. Det är bra till nästa gång du söker jobb.
Provjobb = fiffel
Det finns ingenting som heter provjobb. Det är något som arbetsgivare har hittat på för att få gratis arbetskraft. Det är inget annat än obetalt arbete och obetalt arbete är dritt. Arbetsgivare som kör med provjobb är drittsekk.
Facket är din vän!
Kasta inte ut dig själv på arbetsmarknaden utan att vara med i facket. Hur asstark du än är så är arbetsgivarna starkare. Levla upp ditt game tillsammans med miljoner andra fackliga kamrater i ryggen. Gå med i facket. Att du är med i facket kommer inte göra din arbetsgivare eller din sommar till regnbågar och enhörningar men när det händer dig något på jobbet är det facket som är där och backar upp dig. Om du har frågor, ring facket och ställ dem! Till exempel har LO en hjälptelefon i sommar. Där sitter Jackie, Ola och Anna – tre sjukt härliga och pålästa fackliga ungdomar och hjälper.
Så, sjung om studentens lyckliga dar, låtom oss fröjdas i ungdomens rättigheter och arbetsgivarnas skyldigheter.