”Det är helt galet att ledamöter i kongressen fortfarande får köpa och sälja aktier. Det borde inte vara lagligt. Vi har föreslagit lagar för att få stopp på det här, men som man kan förvänta sig är det en väldigt brant uppförsbacke för att få igenom dem. Det borde dock inte vara kontroversiellt!”
Utspelet kommer apropå den debatt som rasat i USA i sommar efter att det avslöjats att kongressledamöter och senatorer inte redovisat sina aktieaffärer som de ska. I maj i år erkände demokraten Tom Malinowski att han inte redovisat aktieaffärer värda en miljon dollar i teknik- och läkemedelsföretag som haft ett uppsving på grund av åtgärderna i pandemin. Affärernas verkliga värde visade sig senare ligga på nära 3,2 miljoner dollar.
Tom Malinowski är samme kongressledamot som, enligt affärstidningen Bloomberg, tidigare under pandemin gick ut och sa att ”nu är det inte tid för någon att profitera på att sälja andningshjälpmedel, vaccin, mediciner, behandlingar eller skyddsutrustning”.
Senare under sommaren, i juli, avslöjades att tre republikanska senatorer dröjt med att redovisa affärer värda upp till 22 miljoner dollar. En av senatorerna hade gjort affärer i Boeing samtidigt som han sitter i försvarskommittén. En annan i sjukvårdsföretag samtidigt som han sitter i hälsokommittén.
Det kanske grövsta exemplet är republikanen Chris Collins som dömts till fängelse för insideraffärer efter att det avslöjades att han ringde sin son strax efter att han, i sitt ämbete, fått reda på att en medicin mot multipel skleros hade misslyckats i tester. Collins ska ha uppmanat sonen att direkt sälja aktierna i bolaget bakom medicinen.
Alexandria Ocasio-Cortez föreslår, tillsammans med både politiker från Demokraterna och Republikanerna, att folkvalda, deras makar och barn bara ska få placera pengar i fonder som en tredje, oberoende part får sköta så länge som den folkvalda innehar sitt ämbete. Inga egna aktieaffärer alltså.
Ja, tänk hur det är i det korrupta USA.
Vilken tur att våra svenska folkvalda inte kan agera så här!
Skulle man kunna tänka. Men faktum är att vi inte med säkerhet vet om våra riksdagsledamöter eller ministrar gör så här. Våra regler kring aktieinnehav är mycket generösa.
De folkvalda i Sverige ska visserligen redovisa sina innehav, men bara i de fall de har aktier i ett och samma bolag värda mer än två prisbasbelopp. Ett prisbasbelopp är idag 47 600 kronor. Alla aktieinnehav värda under 95 200 kronor går alltså helt under radarn.
Om du inte som väljare sätter dig och gör ett gediget forskningsarbete för varje ledamot som du är intresserad av, det vill säga. Bara att begära ut de uppgifter som finns samlade hos riksdagens ekonomiska register inför den granskning som vi publicerar idag kostade oss som tidning nästan 2 000 kronor. Något som ingen vanlig väljare kan hosta upp var och varannan dag.
En riksdagsledamot kan alltså ha aktier för 95 000 kronor i säg 30 olika läkemedelsföretag, 30 olika techföretag, 30 olika vapentillverkare eller 30 olika fossilbolag – utan att väljarna har en chans att få veta det. Om inte väljarna kartlägger genom att begära ut information direkt från alla tänkbara företag…
Kan man tänka sig att över två miljoner kronor investerade i fossilbolag påverkar hur du röstar när det gäller omställningen från fossilt till förnybart? Absolut. Kan man tänka sig att det kan vara frestande att använda den kunskap du får om Sveriges pandemiåtgärder till att förändra din aktieportfölj? Verkligen.
Oavsett om det verkligen händer eller inte så handlar det om förtroende. Väljarnas förtroende. Lagförslaget i den amerikanska kongressen om ledamöternas aktieinnehav heter just Trust in congress act (förtroende för kongressen). Att vara folkvald är att ha fått ett förtroende, och det ska inte finnas några misstankar om att det förtroendet missbrukas.
Magdalena Andersson (S) sålde sina aktier och fonder när hon blev finansminister. Hon tycker inte att det är lämpligt för en minister med den insyn och den makt som hon har att tjäna pengar på aktier. Rimlig slutsats. Andra ministrar har dock en hel del i sina aktieportföljer.
Och för riksdagsledamöterna så finns det inte ens regler som säger att de inte får lämna in motioner som kan påverka deras aktieinnehav i enskilda bolag.
Sverige är inget föregångsland här.
Snarare tvärtom.
Vi har usla regler för lobbyism. Till och med EU har mycket striktare regler för hur parlamentarikerna ska redovisa vilka de träffat och hur. Vi har länge haft usla regler för öppenheten kring vem som egentligen finansierar partierna. Och vi har usla regler för de folkvaldas egna ekonomiska investeringar.
Det är dags att det blir debatt kring det här även i Sverige och att de amerikanska lagförslagen får svenska efterföljare. Det är är dags att stoppa aktieklippen.