Tröttsamt, väldigt tröttsamt. Hur många är det liksom jag, som är trötta på FP-ledaren Jan Björklunds politiska floskler, framför allt på skolområdet. Likt en papegoja upprepar han nu ett annat mantra varje gång han deltar i en TV-debatt – ”jobben skapas av entreprenörer inte av politiker”. Med den inställningen var det ju inte konstigt att Alliansens ”jobblinje” misslyckades. Åtta år med en borgerlig regering med skattesänkningar, sänkt a-kassa och försämringar av sjukförsäkringen minskade inte arbetslösheten. 2014 var den högre än när de tillträdde 2006.
Självklart är det så att politiker kan skapa jobb, framför allt genom att skapa förutsättningar för en samhällsutveckling, där en ekonomisk politik med full sysselsättning är det viktigaste målet.
Framför allt kan detta ske genom samhällsnyttiga investeringar i form av upprustning av järnvägen, satsningar på bostadsbyggande och klimatomställning. I den offentliga verksamheten krävs stora satsningar på fler anställda och högre kvalitet inom vård, skola och omsorg.
För att kunna genomföra en politik för full sysselsättning kommer det att krävas utbildningsinsatser för att höja kunskaper och kompetens i bred bemärkelse. Före detta statsminister Göran Persson hävdar bland annat i en intervju i Dagens Samhälle (nr 19/2015) att ”Finansieringen (satsning på höghastighetståg och 400 – 500 000 nya bostäder, min anm.) är inte problemet. Frågan är: Finns arbetskraften och de gula maskinerna? Det kräver att man utbildar folk till byggsektorn”. Förmodligen har han rätt, den gamle utbildningsministern.
Genom att riksdagen beslutar om en aktiv näringspolitik för att ställa om till en tillväxt som bygger på nya innovationer och hållbarhet, skapas förutsättningar för regionens och kommunernas företag att utvecklas. Ett sådant stöd skulle vara att stimulera forskning och utveckling i små och medelstora företag. Ett annat område är en väl fungerande kapitalförsörjning, det vill säga finansiering av olika investeringar.
I Örebro län med en relativt stor andel landsbygdskommuner kan kapitalförsörjningen vara problematisk, inte minst för många mindre företag. De lokala Sparbankerna måste stärkas och ges möjligheter att konkurrera med storbankerna och bidra till utveckling av det lokala näringslivet. Detta är oerhört viktigt för de företag och de människor som finns och verkar i länets kommuner.
Region Örebro läns utveckling är mycket avhängig av riksdagens beslut. Området regional utveckling har i den nya regionen organiserats i två olika nämnder – dels nämnden för Regional tillväxt och dels i nämnden för Samhällsbyggnad. Tillsammans ska de ”koka ner” de statliga besluten och omsätta de statliga pengarna för en utveckling av hela länet. I det arbetet finns det inte plats för ”papegojor”, som inte tror att politiker kan skapa förutsättningar för en samhällsutveckling – där man kan bo, leva och arbeta i hela regionen.