BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men det var i alla fall en hel värld som enades om en positiv vision.
Jag behöver inte påminna om att vi idag har en ledare i Vita huset som förnekar vetenskapen om klimatförändringar och bara vill sätta fart på eldningen med kol, olja och gas så att den fossila branschen kan tjäna pengar igen. Han kastar också bränsle på alla andra brasor han kan. Besluten att riva upp kärnavtalet som skulle bromsa Irans kärnvapenprogram och att flytta ambassaden till Jerusalem tyder på att han har bråttom och då borde vi ha det också. Konsekvenserna kan bli grymma. Kanske är han vår tids motsvarighet till kejsare Nero som lär ha spelat musik medan Rom brann.
Det är lätt att bara lista galna ledare och galna beslut men det finns också ledare som kämpar för att vara konstruktiva. Denna måndag och tisdag har Paris genomfört sitt One Planet Summit för att åter gjuta liv i den så nödvändiga dialogen om klimatet. Detta är inte ett COP-möte och inte en del av UNFCCC:s officiella klimatarbete utan bara ett otåligt försök att öka tempot. Stort fokus har legat på ”The greening of finance”.
I programmet konstateras att förutsättningarna egentligen är goda. Den teknologiska utvecklingen har givit oss stora möjligheter som symboliseras och leds av just utvecklingen för solceller – men gäller alla förnybara energikällor och allt från batterier till transmission. Det finns mycket som behöver göras men någon måste sätta igång, och detta har varit temat för dessa två dagar.
Egentligen skulle det behövas en skatt på bensin och andra fossila bränslen men det är än så länge för svårt. Vi behöver stärka de gröna krafterna och försvaga de fossila lobbyisterna för att det ens skall gå att fatta sådana beslut. Därför behövs fortfarande grön finansiering. De förnybara energislagen är egentligen redan konkurrenskraftiga men det behövs en så massiv och snabb utbyggnad, volymerna är så stora och de mörka krafter som istället vill bygga ut den fossila ekonomin så mäktiga att vi fortfarande behöver diskutera grön finansiering.
En form för grön finansiering är gröna obligationer och där kan vi göteborgare känna oss litet extra stolta eftersom Göteborg är den första staden i världen som lanserat en grön obligation. Sammanlagt har Göteborg lånat ca fyra miljarder till enbart ”gröna” ändamål. I en tid när de som lånar ut pengar söker efter hållbara papper att investera i kan sådana obligationer vara ett starkt alternativ. Stora investerare världen över söker ”desinvestera” göra sig av med kolaktier och andra papper som dels kan vara pinsamma och ge dåligt rykte och skada varumärket – och dels kanske visa sig värdelösa när fler och fler överger dem.
Nu har Frankrike gått i bräschen och tagit världens största gröna lån på 10 miljarder Euro – det vill säga över 100 miljarder kronor. Ett av många möten som hållits just dessa två dagar i Paris har handlat om översyn av detta lån. Franska finansdepartementet har utsett en liten kommitté som skall övervaka lånet och fastän den bara har nio medlemmar är vi faktiskt två svenskar: Mats Andersson från Fjärde AP-fonden och så jag. Mats leder dessutom en utredning åt svenska regeringen just om gröna finanser. Dagens Industri hade för en tid sedan en artikel där det framgick att Macron ser mycket likheter mellan Sverige och Frankrike. Detta var i samband med att näringsminister Mikael Damberg besökte Macron i Paris och länderna ingick ett samarbetsavtal med fokus på innovationsfrågor. Ibland kan man ana att det kan vara lönsamt att gå före och vara innovativ, djärv och realistisk när det gäller framtiden.
Bland talarna i Paris märktes särskilt Brune Poirson som i somras tillträdde som biträdande miljöminister i den franska regeringen. Hon arbetar åt den smått legendariska miljöministern Nicolas Hulot. Tillsammans har de lanserat en mycket mer radikal miljöpolitik, framförallt när det gäller klimatet men även på andra områden såsom matavfall, plastavfall och bebyggelse. I somras utmanade de USA med kampanjen ”Make the planet great again”, som en ordlek och ett skämtsamt sätt att framföra allvarlig kritik för att USA lämnar Parisavtalet. Förra året infördes en hyllad förordning som förbjuder livsmedelsbutiker från att kasta brukbar mat, plastanvändningen minskas kraftigt, 2040 skall alla fordon vara klimatneutrala, och offentliga byggnader har fått krav om att de måste ha solceller eller växtlighet på fasaderna.
De sista två åren har vi tagit många steg bakåt, men just dessa dagar har vi tagit ett litet steg framåt igen.