Att en liten dagstidning som Dagens ETC med nu drygt 10 000 prenumeranter (inklusive de som testar en kort tid) kan nå över 1 miljon läsare via sin webb under en månad visar vilka behov som finns. Mer än 10 procent av svenska folket går in och läser våra nyheter och tänkande skribenters texter. Och så talar medieägarna om kris!
Det nya mediala flödet gör att bra journalistik kan spridas större än någonsin. Och bra journalistik skapas genom att människor har betalt för att jobba med det. Utan tidningen i botten blir ingen webb bra. Den blir en vidaresändningskanal utan eget innehåll, en tillfällig annonsplats, klickunderhållning, men inget som påverkar och förändrar på sikt.
Varje medium är unikt. Det tar mig en frukost att gå igenom två dagstidningar. Om jag gör samma sak på webben tar det mycket längre tid att hitta rätt och jag läser dessutom slarvigare och mer stressat. Väljer jag läsplattan hinner jag somna innan jag gått igenom sidorna.
Om jag å andra sidan bara vill hitta en aktuell nyhet är webbsökningen mycket snabbare.
Medier handlar inte om att ett är rätt och ett är fel. Medier handlar om innehåll och olika innehåll passar olika bra på olika ställen. Svårare än så är inte framtiden. Allt kommer att finnas. Böcker, papperstidning, nätet, snabba nyheter i armbandsklockan och så långsamma poesiläsningar i datorn på kvällen ... Antalet minuter vi människor sysslar med att kommunicera med varandra kommer bara öka ju mer arbetslivet robotiseras och om fattigdom bekämpas. Det har aldrig varit så spännande att jobba med medier som idag och det har aldrig varit så roligt att testa nytt.
Ändå lyckas de stora mediehusen sprida en krisstämning som gör att man fockar journalister på löpande band och gör om dem till sms-anställda. Utan en protest. Ingen vild strejk, ingen facklig mobilisering. Bara suckar över världens ”utveckling”. Men globalt är det faktiskt 2,5 miljarder människor som får sina nyheter från dagstidningar. Webben är mycket mindre: 800 miljoner, enligt World Association of Newspapers and News Publishers 2013.
Hur har det då kunnat bli så att några rika medieägares bild över problemet får styra oinskränkt? Visst hotas deras vinster på monopolmarknader som morgontidningar när nya medier kliver in, men att inte kunna få en tidning med 100 000 dagliga läsare att leva gott på bra journalistik är ju ett underbetyg åt ägaren. Medier handlar om demokrati, inte om vinstjakt. Den som kan skapa en bra berättelse om livet med alla som läser och följer kommer självklart alltid överleva.
Alla som studerar den borgerliga mediedominansen ser överbetalda byråkratier och chefskårer, man ser tunga organisationer som inte vill förändras, man ser sjuka kapitalavkastningskrav (10 procent ska Schibstedts ägare ha) som ibland bygger på lån som tagits i monopolförsöken. Deras bild av kris handlar om ledningsmisslyckanden, inte om journalistikens kraft eller läsarnas behov. När de vill ”skydda tidningarna” genom att focka journalister är det självklart bara vinsterna de vill skydda. Ja, ja, låt dem hyckla på.
Vi har ju redan visat att det går att göra lokaltidningar och nu en dagstidning med liten upplaga. Varje stad i Sverige skulle kunna ha en oberoende röd dagstidning, det är fullt möjligt ekonomiskt men det finns ingen makt som vill se det gjort. Inte ens facken (som gett upp helt i mediefrågan). Nya medier skapas från andra håll och med andra syften än miljardvinster. Poängen med prenumererade papperstidningar är att de blir basen för en seriös journalistik som kan spridas vidare. Det är läsarna som finansierar, inte andra som bara vill nå läsarna med reklam.
Men betyder det att papperet är den viktigaste nyhetsformen? Nej, inte alls. Papper är idag grunden, webben multiplicerar. Det är möjligt att webb om tio år hunnit ifatt papper och klarar av att konkurrera med form och innehåll. Vem vet, kanske du läser i luften, som i Science fiction-filmerna. Men poängen är inte distributionen utan vad man betalar för.
Vi ska faktiskt göra en jättesatsning om några veckor på digitala Dagens ETC. Alla prenumeranter ska få en egen inloggning och extramaterial och extra möjlighet att diskutera och delta i tidningsskapandet. Inte för att vi vill bli av med dyra journalister och papper utan för att vi vill att journalister ska få mer möjlighet att göra ett ännu bättre jobb med din hjälp.
Jag bryr mig inte om du läser Dagens ETC på papper eller platta, jag bryr mig bara om att du använder tidningarna och hjälper till att finansiera dem. Tidningar och webb handlar om demokratisk makt. Inte om vinst.
Och jag hoppas att de stora mediehusens anställda en dag ska inse det enkla: Om medieägaren inte kan göra tillräcklig vinst på deras jobb är det kanske medieägaren de bör göra sig av med.
Varför inte låta personalen ta över SvD?
Kan Guardian så kan ni.