En intressant iakttagelse som Expo gör är att den reflex som finns i den rasideologiska miljön, att konsekvent undergräva förtroende för myndigheter i stort och att använda dagsaktuella frågor för att göra det, har blivit komplicerad till följd av pandemin. I ett inledande skede kallades Folkhälsomyndigheten och regeringen för förrädare som hotar befolkningens liv och hälsa. Men miljön är trendkänslig och märkte snart att Sverige framhölls som fördedöme av högerextremister i andra länder. Det skapade en svårighet att förhålla sig till pandemin och den svenska strategin.
En del av miljön kallar hela pandemin för en bluff, men många väljer att inte profilera sig i pandemifrågan, snarare försöka vänta ut den.
Men att de dokumenterade aktiviteterna minskade under 2020 (framför allt är det Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som står för tappet) säger inte så mycket om kraften i miljön. För samtidigt konstaterar Expo en utveckling med fristående grupper som organiserar unga och fokuserar på att bygga upp våldskapital. Dessa grupperingar vinner mark på de etablerade organisationernas bekostnad. Det handlar om ungdomar från Sverige som är tongivande i en internationell rasideologisk miljö där terrordåd glorifieras, men som inte nödvändigtvis är organiserade i någon av de etablerade organisationerna.
Sverige följer en internationell trend där högerextrem propaganda når ut i allt vidare cirklar och anhängarna kan koppla upp sig mot en transnationell digital högerextrem gemenskap där radikaliseringsprocessen kan gå snabbt. Säkerhetstjänster i land efter land pekar på terrorhotet från ensamagerande högerextremister.
Vi ser också att extremhögerns medieplattformar flyttat fram sina positioner under året.
Att medier som stödjer högerextrema organisationer och propagerar för rasidéer får statligt stöd är visserligen inget nytt, men nu är de fler. Under 2020 har de också vunnit ökad legitimitet, för att öka sina möjligheter att få statliga bidrag har fler aktörer anslutit sig till det pressetiska systemet samtidigt som Sverigedemokraterna under året minskat sitt avstånd till de högerextrema plattformarna, konstaterar Expo. Både SD-politiker och partiets nya kommunikationskanal Riks har bjudit in företrädare för SwebbTV till sina egna videosändningar och tagit kanalen i försvar när den stängdes av från YouTube med hänvisning till extremism och desinformation kring coronapandemin. Toppnamn inom partiet har medverkat i både SwebbTV och Exakt24.
Att aktiviteterna minskar och att pandemin komplicerar den rasideologiska miljön gör den inte mindre farlig. Våldskapitalet finns och bör tas på allvar.
Ekonomi och värderingar är två ingångar för antifascister att hålla fast vid. Människor som känner sig missaktade eller ”förrådda” av en avstannande levnadsstandard under den marknadsliberalismens politiska doktrinen vi lever med blir fler – vilket är farligt, för de utgör högerpopulismens och extremismens grogrund.
Farligt är också hur värderingar förskjuts. Och kanske är en viktigare fråga än vilka extrema budskaps som kablas ut på statsstödda extrema sajter, i vilken grad vi låter oss påverkas av verklighetsbeskrivningar i traditionella medier och av etablerade politiker som målar ut människor som ”parasiter” – och hur det i förlängningen urholkar välfärdssamhället och leder till ytterligare ökade klyftor.
För där klyftor växer gror högerextremism.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.