Men kampen för syrier består av flera underliggande kamper. En av dem är de palestinska flyktingarnas kamp. Det finns 500 000 statslösa palestinier i Syrien, vars mor- och farföräldrar kom dit efter den israeliska ockupationen av Palestina år 1948. I dag är många av dem, efter 67 år av exil, flyktingar igen, inne i Syrien eller utanför.
Det sägs att Syrien var ett av de få länderna i Mellanöstern som välkomnade palestinier och behandlade dem likvärdigt med sina egna medborgare. Även om det är sant när det gäller lagar och policys, så har palestinier varit utsatta för olika former av kränkningar under hela sin tid i Syrien. Men de senaste brotten som den syriska regimen har begått mot palestinier saknar historiskt motstycke även för palestinier i Syrien.
Flygvapen har använts rikligt över palestinska bostadsområden och flyktingläger över hela landet, och därmed har tiotusentals människor tvingats fly från sina hem. Stora områden har varit under belägring och hundratals människor har svultit ihjäl.
Många flyktingar väljer att lämna Syrien, men när palestinier tvingas fly innebär det ett liv på flykt inom Syrien, där ingen plats är säker. Både Libanon och Jordanien nekar alla palestinier inresa och för att åka till Turkiet och Irak krävs visum, vilket är helt omöjligt att få. Alltså är palestinier, till skillnad från syrier, fångar i Syrien.
Visserligen är det viktigt att komma ihåg roten till det palestinska lidandet – den israeliska apartheidstaten. Men det är också avgörande att komma ihåg att Israel inte är den enda angriparen i dag. Sedan början av de folkliga upproren har åtminstone 2 888 palestinska flyktingar i Syrien dödats, främst av den syriska regimen. Dessa dödsfall är en följd av urskillningslös krigföring i civila områden och av våld och tortyr i regimens fängelser.
Man skulle kunna säga att allvaret i den syriska tragedin överskuggar den palestinska saken i Syrien. Men nu måste vi flytta den europeiska Palestinarörelsens fokus mot palestinierna från Syrien. Behovet är trängande på grund av den fientliga inställningen till palestinierna från resten av arabvärlden. Palestinier betraktas i många länder ofta som ett hot mot nationell stabilitet, som en grupp statslösa, oönskade flyktingar med en lång och komplicerad historia. Förutom just i Syrien, där de har haft relativ frihet med tillgång till arbete, utbildning och andra samhällstjänster.
Vi måste ställa oss frågan om varför den palestinska kampen drar till sig supportrar världen över, särskilt i Europa och i Sverige, utan att det för den sakens skull bidrar till att belysa palestiniernas lidande i Syrien. Dessa palestinier utgör en viktig aspekt av den palestinska kampen, nämligen den palestinska rätten till återvändande.