Varje år får vi läsa om kvinnor som skickas runt mellan olika sjukhus, om platsbrist, om barnmorskor som säger upp sig i protest.
Första gången jag åkte in till BB var just under årets varmaste dagar mitt under högsäsongen, ungefär som nu. Barnmorskan och undersköterskan hade knappt tid att vara i rummet. Personalen gjorde sitt yttersta och mer därtill, när jag väl såg dem. Oftast var de inte där, jag var ensam med en larmknapp större delen av tiden. Stressen var påtaglig, sjukhuset var som ett rullande band. Trots att stress ökar risken för komplikationer.
I år verkar det inte bli bättre.
Kvinnor som ska föda på Östra sjukhuset i Göteborg ska skickas hem med sin bebis sex timmar efter förlossningen. Även förstföderskor. Den ansträngda ekonomin och personalsituationen sägs ligga till grund för sjukhusets nya riktlinjer.
Även om min förlossning var stressig och inte alls trygg så var BB en plats att landa i och komma i kapp sig själv. Att få guidas av professionell personal första gången man ska bli förälder gör så klart all skillnad i världen. Man är förvirrad, trött och osäker de första dagarna. Har man aldrig bytt blöja förut kan det kännas som världens mest skrämmande sak att göra. Men också ens hälsa, man vet inte hur man kommer att regera de första dagarna, många kvinnor får förlossningsdepression.
Tänk att då känna pressen att åka hem efter sex timmar. Förr i tiden var man på BB en vecka. Nu ska kvinnor och barn hastas hem på några timmar. Ovärdigt.
Inte ens de som jobbar på sjukhuset tycker det här är en bra idé. Barnmorskan Josefine Lagergren har till och med valt att inte föda på sin egen arbetsplats. I en kommentar till P4 Göteborg säger hon
”Jag hade aldrig satt min fot på Östra sjukhuset i juli, där jag är planerad att föda. Jag vet hur det ser ut där.”
När ska våra lokala politiker lyssna och börja prioritera kvinnovården?
Förra året sa runt 150 barnmorskor upp sig i Stockholm i protest mot arbetsvillkoren och att inte hinna göra ett bra jobb.
Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen är det brist på barnmorskor i samtliga regioner. Regeringen skjuter till resurser men det är regionpolitikerna som har huvudansvaret för sjukvården.
Utan en hållbar arbetsmiljö och schysta arbetsvillkor kommer Sverige fortsätta att tappa personal och då spelar det ingen roll hur många man utbildar om villkoren är så usla att många väljer att byta bana.
Drygt hälften av alla barnmorskor har funderat på att säga upp sig enligt Svenska barnmorskeförbundet. Enligt fackförbundet är orsaken tuff arbetsmiljö, tung arbetsbelastning men också att skiftarbete sliter ut de anställda. Hälften av alla barnmorskor arbetar dessutom deltid för att mäkta med.
Tack och lov är mödradödligheten i samband med graviditet och förlossning mycket låg i Sverige. Även barn som dör. Men det som inte får hända inträffar.
I en granskning som P3 Nyheter gjort så har de senaste tre åren 61 barn dött och 48 drabbats av syrebrist på grund av brister i förlossningsvården, enligt Lex Maria-anmälningarna.
Orsakerna är bland annat personalbrist, hög arbetsbelastning och felaktig tolkning av fosterövervakning.
Att komma till rätta med arbetsmiljö är att rädda liv.