Men utsikten är inte så fin som den kunde ha varit. Man kan inte se husen på andra sidan floden, och från 47:e våningen kan man knappt se ner till marken. Ögon och näsor rinner, och det går inte många sekunder mellan det att man hör en hostning från något av borden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Luftföroreningarna i Shanghai är kanske något av det bästa som hänt mänskligheten under de senaste decennierna. Människor dör i förtid, många blir sjuka och det är plågsamt för alla när halterna av föroreningar är som högst. Just det är kanske viktigast: Ingen kommer undan. Även de rikaste och mäktigaste i staden måste andas luften.
Några av de rika och mäktiga i Kina har skaffat en flyktmöjlighet från föroreningarna genom att köpa bostäder i Vancouver, London, Sidney eller till och med i Tokyo. Det gör problemet till en ännu viktigare fråga för den kinesiska regeringen. Man vill inte förlora sina ekonomiskt mest framgångsrika medborgare.
I hotellets konferensvåning hålls The Future Energy APAC Forum. Den asiatiska energibranschen möts och diskuterar världens framtida energiförsörjning. Den första sessionen handlar om varför vi, hittills, alltid har underskattat den förnybara energins utveckling. Det var lätt att raljera med hur de rika ländernas energiorgan, IEA, systematiskt, år efter år, underskattat utbyggnaden av sol- och vindkraft. Med samma envishet har man överskattat kostnaderna.
Det är inte en slump att mötet är i Kina. Kina var intill nyligen ett fattigt, underutvecklat land. Men nu håller kineserna istället på att bli rikare än vi är i Europa. Ekonomin växter, och förnybar elproduktion växer snabbare. Kina har redan dubbelt så mycket sol- och vindkraftskapacitet som USA. Sedan 2014 har man en större andel förnybar el än resten av världen. När man andas in smoggen i Shanghai förstår man att man satsar så.
Det går till och med snabbare än man planerat i Kina. Den tolfte femårsplanen siktade på 21 GW solel år 2015, man nådde 43 GW. Den nu gällande femårsplanen har målet 110 MW GW för år 2020. Det målet har man överträffat redan i år. Vindkraften skulle växa till 100 GW 2015, det blev över 130. 2020-målet för vind-el är 210 GW, det ser man nu ut att nå redan 2018.
Man kan jämföra med kärnkraften som skulle nått 40 GW år 2015 bara nådde 27 GW. Målet för 2020 är nu satt till 58 GW, men det är är inte troligt att man klarar det heller.
I Kina byggde man först upp tillverkning av solceller med importerad teknik. Nu leder man utvecklingen av ny teknik. Mängden material man använder per watt el som cellerna kan producera har halverats på några år. Solcellerna, och elen de producerar, har fallit ännu snabbare i pris.
Under det senaste året har solenergin vunnit upphandlingar av el i Saudiarabien, Chile och Mexio med ett elpris mellan 15 och 18 öre per kWh. Det är en bråkdel av vad ny kolkraft eller kärnkraft kostar och mindre än vad det kostar att fortsätt producera el i gamla kärnreaktorer i Sverige. Det är ingen tvekan om att solenergi kommer att växa snabbt i världen.
Även om vi var flera internationella gäster som var inbjudna för att tala, var sammankomsten om solcellsindustrin helt kinesisk, och på kinesiska, men översatt för oss som inte kan språket. Frågan var hur man skulle fortsätta att sänka kostnaderna i de olika leden i tillverkningen. Ännu färre atomer per watt i solcellerna, bättre kvalitet och tunnare skulle allt bli, mindre glas och aluminium och bättre material i ramarna och mindre miljöbelastande organiska material på baksidan av panelerna, billigare solföljare med bättre precision. Allt för att ytterligare öka el-produktionen och sänka kostnaderna.
Med en kombination av kvoter och subventioner ökas samtidigt försäljningen av elbilar i Kina snabbt. Det finns fler olika modeller av eldrivna mopeder, lastfordon, och bilar i Kina än det finns elfordon i Sverige.
Kina skall fortsätta att öka antalet elbilar, bygga bilfabriker och batterifabriker. Man har förstått betydelsen av viktiga råvaror och investerat i försörjning av ämnet niob för elmotorer och generatorer, kontrakterat australiensiska gruvor för litium och alla man kunnat hitta för kobolt. Positivt är att att industrin också tycks ha förstått vikten av miljökrav på utvinning och återvinning.
Denna utveckling behövs för att alla Kinas invånare skall kunna leva ett gott liv utan plågsamma luftföroreningar. Sol- och vindenergi är billigare än all annan elproduktion. Man förutser att elbilar kommer vara billigare att köpa, de kommer använda mindre och billigare energi, kommer vara billigare att underhålla och ha bättre prestanda än fossilbilar.
De plågsamma, skadligt höga, halterna av luftföroreningar i Kinas storstäder är hemska för människorna. Men för hela mänskligheten är de bra. Därför att de har förmått Kina att ta över lösandet av världens energi- och klimatproblem.