Det har tagits positiva steg i Göteborgs kommun under senare år när det gäller de kommunägda bolagen. Genom översyn så har en grundlig genomgång gjorts som till exempel rör vilka bolag som i stället kan bedrivas i förvaltningsform. Översynen innebar också att politiken fick göra en aktiv värdering och på nytt motivera vilka bolag och vilka delar av bolagen som kommunen borde äga över huvud taget. Till allianspartiernas förtret, men klokt övervägt, så har det mesta som göteborgarna äger i bolagsform även efter översynen fortsatt vara i gemensam ägo. Kommunala bolag ska inte finnas för sin egen skull, men om bolagets syfte gynnar göteborgarna och stadens hållbara utveckling, finns ingen anledning att sälja det. Det blev slutligen en bra balans som främst ledde till att bolagen behölls. Gott så.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
För ett par år sedan togs också ett bra beslut i kommunen som innebär att kommunala bolags protokoll ska finnas tillgängliga på stadens hemsidor. På samma sätt som nämndernas protokoll sedan många år har funnits tillgängliga kort efter att nämndmötena har ägt rum. Det har varit en tydlig signal till bolagens ledningar att bolagsstyrelserna egentligen ska vara lika öppna och offentligt tillgängliga som nämnderna är. Men det går väl sisådär när det gäller efterlevnaden? Går du in på Göteborgs stads hemsida och söker efter protokollen så är det lite skralt med efterlevnaden. En del bolagsprotokoll finns tillgängliga inom acceptabel tid men i många fall dröjer det åtskilliga månader, ibland halvår, innan de kan läsas av allmänheten. Den allmänhet som faktiskt, ytterst, äger bolagen. Kommunstyrelsen borde ge de bolag som är sena med att lägga ut sina styrelseprotokoll en reprimand.
Men Göteborg kan mycket väl gå längre. De flesta nämnder i staden har i dag öppna nämndmöten. Och nu är det dags för öppna bolagsstyrelsemöten! Öppna nämndmöten leder inte till att kommuninvånarna springer ner dörrarna på nämndmötena, men de blir regelbundet besökta av några enskilda till något dussin intresserade individer. Öppna nämndmöten ska jämföras med att tingsrätten generellt har öppna förhandlingar. Insynen är viktig i sig själv. Det ökar sannolikheten för att det hela går korrekt till.
Göteborgarna äger sina kommunala bolag. Dessutom har många kommunala bolag, så som Göteborg energi, de kommunala bostadsbolagen och Parkeringsbolaget många göteborgare som kunder. Det är klart motiverat att låta ägarna av och kunderna i de kommunala bolagen kunna få komma och lyssna på styrelsemötena. Det vore inte dumt att också möjliggöra ett öppet samtal mellan styrelseledamöter och intresserade besökare i någon form inför respektive möte ... precis som många nämnder har valt att göra. Det skulle ge styrelseledamöterna möjlighet till flera intryck och medskick inför viktiga beslut i göteborgarnas bolag.
Detta skulle vara nytänkande i kommunala svenska bolag, men inte på något sätt unikt. Det finns exempel på offentligt ägda bolag på kommunal nivå i USA som har arbetat öppet på det här viset sedan lång tid. Men den som är intresserad av praktiska förebilder behöver inte ens åka utanför Västra Götalandsregionen. Enligt Borås stads hemsida är redan de kommunala bolagens möten där öppna för allmänheten.