Sveriges nationaldag närmar sig och temat för Sundsvalls firande blir öppenhet och mångfald. Ett bra val! De flesta av oss tycker att detta är och ska vara ledord för det svenska samhället och det faktum att alla inte håller med och att vi trots allt inte är i mål gör bara frågan ännu viktigare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att alla människor är lika viktiga och har lika mycket att tillföra samhället oberoende av vilka de är eller vilken bakgrund de har är så självklart att man tycker att man inte skulle behöva skriva om det. Ändå sitter jag här och gör just det. För det finns fortfarande de som vill bevara Sverige svenskt och hela det där köret, ni vet, och det gör mig så trött.
Men det är också det att samhället generellt, trots alla goda intentioner och visioner, aldrig verkar komma i mål när det gäller mångfald, och det känns också otroligt frustrerande. Segregationen är fortfarande stor inom flera samhällsområden och det är inte okej.
Även om frågan om öppenhet och mångfald handlar om mycket mer än etnisk härkomst är det den infallsvinkeln jag väljer att belysa. Det känns aktuellt med tanke på de många människor som snart kommer att få uppehållstillstånd i Sverige efter den stora flyktingvågen 2015. Naturligtvis kommer denna situation med utmaningar men det finns också stora vinster att hämta och det behöver Sundsvall jobba för nu.
Utöver självklara humana och sociala skäl till varför flyktingar ska välkomnas till oss med öppenhet finns en rad samhällsekonomiska. Därtill hör vår chans att värva arbetskraft, och skatteintäkter, i en tid då allt färre människor i arbetsför ålder ska försörja allt fler. Våra nya svenskar kommer så klart med varierande bakgrund. Men många av dem är vuxna människor med både utbildning och erfarenhet i bagaget som efter en tids språkstudier här i Sverige direkt skulle kunna vara redo att ge sig in på den svenska arbetsmarknaden. Det behöver vi ta vara på.
Sundsvall behöver tänka till om vi ska ligga i framkant när det gäller öppenhet och mångfald och bli en av de kommuner som tar tillvara vinsterna som kommer med integrationen. Myndigheter, kommun och näringsliv behöver hitta former för samarbete så att byråkratin kan minska och processer snabbas på. Kunskaper behöver valideras, kompetenser kartläggas och styras rätt och olika former av utbildningar komma igång. Samtidigt måste arbetsmarknaden öppna för mångfald på riktigt så att människor kommer i jobb, lär sig språket och får en egen försörjning.
Men det är inte det enda. Ska Sundsvall bli en attraktiv plats att etablera sig på krävs också att samhället erbjuder det människor rimligtvis behöver för att bygga sin framtid. Förutom öppenhet på arbetsmarknaden behövs tillgång till bostäder, möjligheter till en aktiv fritid och sådant som affärer, skola och omsorg i närområdet. Men också en verklig chans att bli en del av det samhälle som man lever i. Det som integration handlar om.
I ett samhälle för alla behöver öppenhet och mångfald vara inte bara något eftersträvansvärt, utan ett faktum. Segregationen måste minska och öppenheten inför mångfalden inom alla samhällsområden öka, nu.