Ibland känner man lite extra kärlek till EU. Samtidigt som andra delar av världen verkar backa in i framtiden – med allt mindre medmänsklighet – fortsätter unionen att visa både insikt och ambitioner för människa och miljö. Istället för att använda corona som ursäkt för att skrota mål inom miljö eller sociala frågor, fokuserar EU nu på att minimera framtida kriser. Men det är tydligt. Om målet är att klara kriser behöver ambitionerna höjas, åtminstone om vi ska klara klimatet.
Klimatåtgärderna i budgeten kommer främst från den europeiska ”gröna given” som presenterades i slutet av förra året. Den innebär konkreta saker som fler laddningsstationer för elbilar, utbyggt järnvägsnät, fler träd och skärpta klimatmål för 2030 och 2050. Bra saker, men långt ifrån tillräckligt. Iallafall om man lyssnar på forskningen.
För klimatmässigt har EU nyligen beslutat att utsläppen ska minska med 50 procent till 2030, från 1990 års nivåer. Om det lyckas är det en start, men en ganska tandlös sådan. Enligt forskningsinstitutet MCC, som grundar sin data på FN:s klimatpanel IPCC, kan vi bara fortsätta släppa ut på den här nivån i 7,5 år om vi ska hålla oss under 1,5 graders uppvärmning. Sedan måste utsläppen störtdyka till noll över en natt.
Det visar hur bråttom vi har. En uppvärmning på 1,5 grader innebär nämligen också ett krisläge där exempelvis 70-90 procent av världens korallrev väntas försvinna. Nu är vi däremot på väg mot en mycket varmare värld, vilket visar vilka enorma insatser som krävs för att undvika framtida svåra perioder. Kanske har vi inte ens kunnat ana omfattningen innan covid-19 visade oss hur stor omställning som faktiskt krävs, för pandemins effekter på ekonomin gjorde att de globala koldioxidutsläppen föll 17 procent tidigt i april. Över hela året väntas utsläppen minska med 7 procent. Då har ändå Kina stängt ner sina fabriker under en lång period samtidigt som efterfrågan på olja har minskat så pass att priset legat på minus. Bolagen har alltså fått betala för att bli av med den.
Med den bakgrunden känns laddstolpar och fler träd rätt otillräckliga för att nå utsläppsminskningarna vi behöver, inte minst med tanke på att EU:s åtgärdspaket också innehåller delar som gynnar utsläpp. Greenpeace kritiserar bland annat att det finns stöd till fossilindustrin och det industriella jordbruket inbakat i paketet. ”För varje rimlig åtgärd finns det en annan som håller oss fast i fossilberoende, uppmuntrar till förstörelse av vår natur och förlänger osäkerheter för arbetstagare”, sa Jorgo Riss, chef för Greenpeace EU.
Om vi ska undvika framtida samhällskriser har vi alltså en lång väg kvar. Klimatomställningen som behövs är massiv, och än så länge saknas en tydlig väg för att minska utsläppen utan att samhället tar skada. Det har i EU:s fall lett till vackra ord som än så länge inte har trovärdighet att lyckas. Inte ens en miljard nya laddstolpar skulle rädda klimatet, men EU visar åtminstone att krisinsikten finns där. De kommande åren är det däremot avgörande att åtgärderna matchas med ambitionerna.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.