Dunbar väljer efter sin medaljerade hjälteinsats en tjänstgöring längst bort från civilisationen, en militär postering längst ut i gränslandet, i ”indian-land”. Han vill se det ociviliserade, det fria, innan det skulle försvinna.
Förresten, en likhet till; även jag känner en längtan efter att få uppleva det orörda innan det har försvunnit, exploaterats och skövlats för civilisationens framfart. Nu när jag tänker på det så har nog det varit min drivkraft när jag arbetat som stugvärd i svenska fjällen. Men både den nord-amerikanska prärien och de svenska fjällen har ju under århundraden, ja kanske årtusenden, varit trygga hem, boplatser för ursprungsbefolkningar. Jag blir så ledsen när jag ser den vita mannens övergrepp mot ursprungsbefolkningen i USA. Visserligen fanns det även i stammarna förmåga att kriga och ha ihjäl varandra, men deras liv i samklang med naturen är för mig så respektfullt och vackert.
Även ursprungsbefolkningen i vårt eget land, samerna, har utsatts för ohyggliga övergrepp. Även om samernas status är helt annan i dag än för någon eller ett par generationer sedan så är förutsättningarna för deras kulturs fortlevnad hotad. Nyligen förklarade näringsminister Mikael Damberg (S) att tillståndsprocesserna för nya gruvexploateringar tar för lång tid. En utredning ska tillsättas för att ta reda på om man kan hantera miljöfrågorna på ett annat, snabbare sätt.
Det är mycket enkelt att förstå att gruvor i sig själva är miljöförstöring. Miljön på platsen sprängs och grävs bort. Dessutom läcker gruvor ut allt möjligt giftigt, under drifttiden och under många generationer därefter. Men hela paketet med juridik, kemi, teknik, biologi och så klart politik kan göra att gruvfrågor uppfattas komplext.
Är det någon som tror att Damberg godtar något annat utredningsresultat än att vår grovmaskiga gruvlagstiftning försvagas? Inte jag. Om Löfven, den gamle IF-metallaren, får regera med järnmalmsladyn Lööf efter nästa val så ligger svensk rennäring och svensk fjällturism illa till. Möjligtvis att Sälenfjällen skonas, dit ska man ju flyga.
Löjtnant Dunbar får god kontakt med sioux-stammen, blir som en av dem och tvingas till slut välja sida. Ska han vara en människa som tar till våld mot ursprungsbefolkningen och deras hållbara livsstil eller bli en del av dem. Med ordet hållbart menar jag i detta sammanhang något annat än att välja bort flyget på inrikes resor eller köttfria måndagar. Ursprungsbefolkningen hade varken anställning eller a-kassa men jag tror de var lyckligare och tryggare än de flesta av oss västerlänningar.
Det är lika sorgligt som fascinerande att inse på hur kort tid den västerländska civilisationen har raderat naturfolk och deras civilisationer runt om hela vår planet; de svarta i Afrika, ursprungsbefolkningar i Sydamerika och aboriginerna för att nämna några. I det som en gång var sioux-folkets land, Dakota, vill nu fossilenergiindustrin dra fram en gigantisk pipeline med stor risk för att förstöra dricksvattnet i området. Dricksvatten, finns det något viktigare? För Damberg är väl svaret ”ökad tillväxt”.
Betong- och tillväxtsamhället känner inga gränser. Detta är förödande. Hur ska det gå med Norra Kärr? Björn Gillberg lär ha sagt ”regeln är att människan gärna gräver sin egen grav, bara timpenningen är tillräckligt hög”.
Men låt mig inte förstöra julstämningen och bjällerklanget med dessa dystra molltoner. Nu går vi ut och tillsammans ser till att sätta nytt rekord för julhandeln! Det är vi värda …