BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förutsättningarna för att diskutera personalens bedrifter eller tillkortakommanden har ändrats en del de senaste decennierna. Parkbänksskvaller i vårdcentralernas närhet och diverse patientgrupper som träffas fysiskt tillhör det förgångna.
I dag både hyllas och sågas vårdpersonal på nätet. Ibland uthängda med namn, titel och arbetsplats, av patienter, anhöriga och andra debattörer med varierande kunskapsnivå. Det sker i bloggar, diverse diskussionsforum och på sajter. Vissa specialiteter är mer drabbade av detta än andra. Mina kollegor och medarbetare inom BB- och förlossningsvården är en i detta sammanhang exponerad grupp.
Som följd av problemet har nu både Jönköping och Västmanlands län gått ut med ett förbud att filma och fotografera på sina sjukhus. Men att det är okej om patienten har bett om lov och personalen har godkänt. Diskussioner om liknande regler pågår i andra län. Det handlar inte om att be om lov att fotografera sin egen familj, det handlar om när personal är med på bilder eller film.
Den absoluta merparten av all fotografering på en förlossningssal är dokumentation av livets största ögonblick. Syftet är gott. Inte desto mindre har material hamnat på internetsidor där patienter publicerar namn och bild på bland andra barnmorskor de inte har varit nöjda med.
Det finns betydligt bättre sätt att kommunicera missnöje till berörd personal. Ta kontakt med vederbörandes chef till att börja med. Hjälper det inte att reda ut vad som gick fel, eller upplevdes dåligt, så finns patientnämnden att vända sig till.
Det är heller inte bekvämt för alla att bli exponerade och diskuterade i ett publikt forum även om det är positiva ordalag som dryftas. Återigen kan syftet vara gott, men det kan upplevas som mycket beklämmande att bli diskuterad i offentliga forum utan att själv ha bjudit in till det.
Jag förstår tanken med foto- och filmförbudet, men frågan är om det är där det största problemet ligger? Även om jag tror att fler än jag känner sig obekväma med att bli ofrivilligt filmade på jobbet, så är det exponering av enskild personal på nätet som måste upp till diskussion.
Offentlighets- och sekretesslagen gäller för alla anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården inklusive tandvården, oavsett befattning. Den värnar om patienternas integritet och är en mycket viktig lag.
Det kan dock upplevas som frustrerande när personal anklagas offentligt, vare sig det är via nyhetsmedia eller på nätet, och inte, på grund av sekretess kring den som anklagar, kan gå i svaromål och ge sin syn på saken.
Tekniken rusar fram, gamla lagar består, jag tror det är dags för en genomgripande lagöversyn och skärpning om vad som är i sin ordning att publicera om offentligt anställda på nätet.
Yttrandefrihet, sekretess, personlig integritet, allt måste vägas in och benas ut. Och det här gäller ju så klart inte endast hälso- och sjukvårdspersonal, det här är något jag tror många anställda i offentlig sektor känner igen sig i och håller med om.