Svante Westin är den lokala företagaren som engagerat sig helhjärtat tillsammans med grannar och Backebor för att stoppa allmännyttans planer på att riva några av den ångermanländska byns hyresrätter. I nio dagar och nätter ockuperades tomten utanför den gamla underläkarvillan, och motståndshandlingen har väckt både mod och sammanhållning bland de boende. Rivningsplanerna är nu tillfälligt stoppade, samtidigt som konflikten och ockupationen får berättigad uppmärksamhet runt om i landet.
Backe är en tätort med cirka 800 invånare i Fjällsjö distrikt i Strömsunds kommun. I senaste valet fick Socialdemokraterna över 40 procent av rösterna, och över 80 procent av invånarna bor i eget hus eller villa. Socialdemokraterna har faktiskt alltid styrt Backe, med undantag för mellan 2006 och 2010 när Centerpartiet lyckades ta över tillsammans med Rättvis Demokrati, ett lokalt utbrytarparti från S.
På 1960-talet fick Backe ett toppmodernt sjukhus och sjukhusområde, där underläkarvillan med hyresrätterna ligger, och det investerades kraftigt i ortens beredskap om Sverige någon gång skulle hamna i krig. Både sjukhuset och området är ritat av den funktionalistiska arkitekten Folke Löfströms kontor, som designat byggnader som Danderyds sjukhus och Rysslands ambassad i Stockholm. Idag är ”sjukhuset i skogen” en stor och till största delen tom byggnad med några öppenvårdsmottagningar; byggnaden och verksamheten har i stort följt samma väg som nedmonteringen av inlandets byar och liv.
– Tänk om sjukhuset hade funnits fullt rustat under pandemin, vilken skillnad det hade kunnat göra. Även om beredskapen och de tidiga investeringarna var för krigstid måste vi ju ha råd att ha det här skyddet för människor och människors liv i fredstid, säger Svante Westin.
I Backe vill Svante och ockupanterna köpa de rivningshotade lägenheterna och tillsammans driva verksamhet som är för hela byns nytta. Bestämmandet ska "tillbaka till folket" och politiken ska sluta ta folkviljan för given. Och situationen i Backe har fått annars bekväma socialdemokrater att svettas.
När allmännyttan hotade att ringa polisen på ockupanterna var svaret på plats att de så väl kunde försöka men att alla som bärs bort skulle ersättas av fler och nya människor direkt. Vd:n försökte övertala gruppen att lämna med att säga att rivningen redan var upphandlad, men på plats var svaret rakt igenom nej. Det sociala trycket blev för stort och bolaget backade om polisiära åtgärder. Det enda som hände när en patrull åkte till huset var att ockupanterna bjöd poliserna på kaffe.
Här syns en central poäng med direkt aktion: borra ner er, vägra förhandla ner egna krav på förhand, ge inte politikerna och vd:arna något alternativ – och sätt press. En av de vanligaste kommentarerna när jag frågar runt är "folk kommer att komma ihåg det här när det blir val". I USA har en ny politisk slogan vuxit fram för gräsrotsrörelser: ”direkt aktion får hem varorna”. Det gäller oavsett om du arbetar för facklig organisering på ett lager eller ockuperar en tomt i Backe.
Sverige är inte främmande för ockupation som politiskt verktyg. Förutom klassiker som kårhusockupationen och slagorden "ta din rätt – besätt!" har hundratals politiska ockupationer skett sedan sextiotalet. Det centrala är så klart att titta på varför specifika byggnader eller platser ockuperas. Ofta handlar det om att bevara en stadsmiljö eller livsmiljö. I Backes fall är hyreshuset både en konkret nytta och en symbol för de nedskärningar och politiska nedprioriteringar som präglat Ångermanlands och inlandets orter de senaste decennierna.
Det som inte rör på sig står stilla och dör. Rörelsen i Backe inspirerar och fyller orten med liv. På ockupanternas skyltar står det "Kom hit och delta" och "Nu är det nog". Svante Westin igen:
– Det här skulle vi gjort för länge sen. Vi får support varje dag! Folk som man normalt inte pratar med kommer och tackar och är glada och känner att ”äntligen”. Att det känns så bra att vägra acceptera att allt bara ska bli sämre hela tiden.
En självklar del av det progressiva samhällsbygget är självbestämmande, makt över sin tid och sina möjligheter. Att besluten som påverkar ditt liv och platsen där du lever inte ska fattas av trötta och likgiltiga byråkrater. Att ingen folkvald ska kunna ta makten eller rösterna för givna, och att de som påverkas lokalt i nästan varje fall kommer att ha både mer kunskap och mer insyn i vad som egentligen behöver göras.
Motståndet i Backe visar vägen framåt: Var tydlig. Gå ihop. Och gör allt ni kan så länge det behövs.