Hur det lokala politiska arbetet skall organiseras är en fråga som är aktuell både i Hällefors och i flera av norra Örebro läns kommuner. Diskussionerna handlar i huvudsak om att ta bort nämnder och skapa utskott och beredningar under kommunstyrelsen och/eller kommunfullmäktige. Förslagen ser olika ut i olika kommuner. Jag tänker beskriva hur jag ser att den nya politiska organisationen kan vara framgångsrik i och för Hällefors kommun.
Den ena delen i förslaget rör förändringar i nämndorganisationen då omsorgsnämnden och bildningsnämnden tas bort och val- och demokratinämnden återgår till att vara en ”ren” valnämnd. Utskott under kommunstyrelsen tillsätts bland annat med ansvar att bereda frågor inom verksamhetsområdena omsorg och bildning. Till utskotten kan enbart personer som sitter i kommunstyrelsen väljas och många är skeptiska till detta då makten blir koncentrerad till ett fåtal personer. Den andra delen av förslaget innehåller en ny arbetsordning för kommunfullmäktige som bland annat innebär att beredningar skall tillsättas för att arbeta med olika områden exempelvis demokrati, miljöfrågor med mera.
Min uppfattning är att vi med den nya organisationen skapar effektivitet och tydlig styrning av kommunens kärnverksamhet och att den nya politiska organisationen skapar utrymme för att lägga mer politisk energi och kreativitet på de stora och svåra frågorna till exempel om ett långsiktigt hållbart samhälle för kommande generationer. För egen del har jag under lång tid funderat över om det inte är så att vi lägger för mycket politisk kraft på de frågor som redan är reglerade av regering och riksdag i lagar och förordningar och därför oroas jag inte över att den nya organisationen skulle skapa en maktkoncentration kring kommunstyrelsen, tvärtom så kan jag se att den frigör energi och kraft för nya politiska framtidsdiskussioner i kommunfullmäktige.
Ljusnarsbergs kommun organiserade om politiken på liknande sätt för ett antal år sedan. Vid en närmare titt på hur Ljusnarsberg har utvecklats sedan dess så kan man konstatera att de har grepp om ekonomin, de startar en kommunal kulturskola, de har byggt ett snyggt och välkomnande resecentrum och gjort rejäla satsningar på skolans lokaler, med mera. Som betraktare utifrån tycker jag att kommunen skickar nya och fräscha signaler till omvärlden. De har däremot inte lyckats med att vitalisera fullmäktiges arbete, enligt dem själva.
I förslaget till den nya politiska organisationen i Hällefors föreslås att beredningar under kommunfullmäktige skall tillsättas. Till beredningarna kommer det utöver representanter från fullmäktiges partier också finnas möjlighet att bjuda in representanter från övriga samhället, enskilda personer, företag, organisationer med flera. De politiska frågorna kan få en bred beredning som är öppen mot medborgarna och ger möjlighet till delaktighet och inflytande, något som har efterfrågats.
För egen del tycker jag att just detta är det mest angelägna i förslaget. Kommunfullmäktige är direktvalt av våra medborgare och borde därmed också vara den politiska församling som återkopplar och har kontakt med medborgarna om politikens vägval. Om vi alla som kommer att vara med i kommunfullmäktige efter valet är beredda att jobba tillsammans för att utveckla och vitalisera den politiska debatten i kommunfullmäktige så kommer det här att bli väldigt bra. Jag ser stora möjligheter i den nya politiska organisationen. Den kommer att på ett bra sätt kunna stödja en utvecklingsprocess för att stärka demokratins dimensioner, öppenhet och delaktighet.