Exakt alla är feminister och brinner för jämställdhet. Det är det bestående intrycket efter Nordiskt forum i Malmö där tusentals organisationer, politiker och aktivister samlades för att diskutera metoder för att skapa mer jämställda samhällen, utan sexism och våld mot kvinnor.
Nu kritiseras arrangemanget. Forumet kränkte transpersoner, heter det. Forumet gav inte nog med utrymme åt rasifierades erfarenheter, kommenterar andra, exempelvis Dagens ETC-ledarskribenten Nabila Abdul Fattah, som twittrar: ”Kunde det där stället bli vitare?” Sedan klev Norges främlings- och kvinnofientliga jämställdhetsminister Solveig Horne upp på scenen...
Debatten som förs efter forumet är relevant och nödvändig. Men vid sidan om den är det också uppenbart att feminism – och jämställdhet – har fått sådan positiv laddning att alla politiska krafter vill befinna sig i dess närhet.
Det är alls ingen självklarhet. Sverige har upplevt en backlash, och under senare år är det inte bara marginaliserade haverister som hävdat att feminismen gått alldeles för långt. Men sedan kom EU-valet. Väljare, särskilt unga och kvinnor, markerade att feminism fortsatt är en helt avgörande komponent för att kunna bygga ett bättre samhälle. Feministiskt initiativ belönades med ett mandat. Gudrun Schyman var påtagligt nöjd under forumet. Fattas bara annat. Det handlar inte bara om ett mandat, nu gäller det att påverka den politiska dagordningen långt bortom partiets väljarstöd.
Alla ville framhålla sin feministiska identitet.
– Det första regeringsåret med en socialdemokratiskt ledd regering ska vara en rivstart för jämställdheten på bredden, på arbetsmarknaden, i skolan och i välfärden. Sverige ska vara ett feministiskt föregångsland i världen, lovade Stefan Löfven när han höll pressträff i samband med Nordiskt forum.
Miljöpartiet anklagade regeringen för att ”klä sina befintliga reformer i jämställdhetsklädsel”. Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson:
– Det är inte trovärdigt, man måste komma med konkreta förslag. Det är en stor skillnad mellan den politik som förs idag och den som vi vill föra.
Ungdomsförbunden var på plats. Alla är givetvis feminister – utom KDU. Och de borgerliga partiernas företrädare hade även de tackat ja. Anders Borg (M) menade att regeringen driver jämställdhetspolitik. Maria Arnholm (FP) tog emot forumets slutdokument med 63 punkter att förändra.
Hade intresset varit ens hälften så stort om inte Fi gjort ett succéval? Skulle inte tro det. Feminism kan vara feminism. Men det kan också bara vara valfläsk.