Tonläget är mycket skarpt. Han talar om en ”historisk ryggsäck” som kommer att prägla redaktionen ”så länge delar av ledarskapet är kvar”. Nu ska all personal få möjlighet att ventilera, genom facket, ”för vanliga medarbetare vågar inte konfrontera höga vederbörande”.
Jan Spångberg ser vägar framåt. Inga enkla, men ändå:
”Det finns tre sätt: göra en vitbok, låta huvuden rulla eller genomföra en organisationsförändring som bryter upp strukturer som inte fungerar bra.”
Ibland kan en journalistisk granskning göra all skillnad.
Nu låter klubbens ordförande stridbar, men när Dagens ETC påbörjade vår undersökning vägrade han besvara direkta frågor utan återkom – precis som den ledning han plötsligt kritiserar – med ett slätstruket, i stort meningslöst mejl.
Krishantering. Inte transparens.
Jag vet att det mullrar bland reportrarna på Expressen.
Jag vet att kravet på vitbok har lyfts internt.
Jag vet också att vissa chefer nämns som ansvariga för en destruktiv kultur.
Äntligen! säger och skriver anställda på Expressen till oss, alltså personer som arbetar där idag.
Jag hoppas att deras situation kommer att förändras.
Några saker tyder på det.
Klubbens snabba resa, från att eka ledningens talepunkter till att uttrycka egen vilja.
Expressens chefredaktör Klas Granström säger att han ska tillsätta en utredning.
Annat tyder på att det fortsatt finns ett motstånd.
Inte minst vad gäller hur Expressens tog emot den artikel i vilken Frida Sundkvist – då grävreporter, nu avskedad – framförde ett skoningslöst fördömande mot det hon kallar ett kvinnohat som, anser hon, korrumperar tidningens journalistik.
I sin podd ”Lägg ut!” intar Magnus Alseslind, redaktionschef, och Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, en besvärlig försvarsposition. Karin Olsson är förbannad, så förbannad att Dagens ETC misstänkliggörs, som om avsändaren vore problemet, som om reportern – som hon nyligen själv hyllat – skulle suggerera något som egentligen hör hemma bland hittepårubrikerna i den allra slaskigaste skvallerpressen.
Nej, det ser inte så snyggt ut. Speciellt inte att podden släpptes knappt ett dygn efter att Dagens ETC publicerat det större reportaget, där drygt 40 källor anonymt vittnar om ”en sekt styrd genom skräck och hot” och ”en köttkvarn som maler sönder sina journalister”. Det handlar om personer som arbetat på Expressen under åren 2000 till och med 2021.
Expressen avskyr, precis som alla medier, när makthavare gör sig oanträffbara och till sist mejlar istället för att ge en riktig intervju.
Expressen gör exakt likadant. Det gäller Thomas Mattsson, det gäller Klas Granström. Den senare försöker motivera sitt beslut i Dagens Nyheter:
”Av flera skäl. Dels har det här rört väldigt känsliga frågor. Dels finns praktiska omständigheter, men i det här fallet också särskilda omständigheter som jag inte vill gå in på närmare. Men jag har varit väldigt mån om att få chansen att ge min bild. Därför har jag svarat som jag har gjort.”
Jag tror ingen hänger med bland dessa praktiska och särskilda omständigheter.
Expressen hade aldrig tolererat sådana svepskäl från en politiker eller företagsledare.
Många medier har följt upp Dagens ETC:s granskning. Jag hoppas verkligen på en debatt – om vad som händer på pressade och hierarkiska redaktioner, om hur Expressen försökt stoppa en visselblåsare.
Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström:
”För oavsett vad som ligger bakom det faktum att Frida Sundkvist får sparken så är Expressens agerande besvärande för hela branschen. Och inte minst för Bonnier News som i sin värdegrund slår fast att de står upp för det fria ordet, värnar den oberoende journalistiken och välkomnar att bli granskade ’såsom vi granskar andra’.”
Och:
”Det finns inget som stoppar ett privat företag från att efterforska källor, men ett mediehus som håller yttrandefriheten högt bör inte ägna sig åt det. Inte heller bör det skuldbelägga medarbetare som pratar med media eller utöva påtryckningar mot de medier som granskar dem.”
Expressen har sannolikt nått den punkt där man faktiskt tvingas agera.
I fredags krävde sex stycken profilerade medarbetare, däribland Irena Pozar och Katarina Wennstam, åtgärder:
”För oss är det både angeläget och helt avgörande att ledningen nu tar ett tydligare avstånd från och utlovar krafttag mot gamla unkna strukturer, maktmissbruk och rena övergrepp.”
Imorgon möts facket och arbetsgivaren, representerade av Klas Granström och Karin Olsson.
Dagens ETC fortsätter granskningen.