Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Ledare: Normkritiken är en osmickrande spegel

"Syftet med att vända blicken inåt är att synliggöra de värderingar och sociala spelregler som påverkar och begränsar vårt sätt att se på, bemöta och inkludera eller exkludera andra.", skriver Janan Zapata. 
"Syftet med att vända blicken inåt är att synliggöra de värderingar och sociala spelregler som påverkar och begränsar vårt sätt att se på, bemöta och inkludera eller exkludera andra.", skriver Janan Zapata.  Bild: Bild: TT

ETC Göteborg

Normkritik kräver därför ödmjukhet: när vi tittar in i en normkritisk spegel kommer vi hitta en osmickrande bild av oss själva.
Det här är en ledare från ETC Göteborg.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Under de senaste veckorna har det pågått en debatt kring styrningen av museerna för världskultur, initierad av Ola Wong på SVD. Kortfattat kan debatten beskrivas som två läger:

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

  • Ingenstans råder det ett normvakuum, inte heller i de platser eller sammanhang där man anser sig vara normmedveten eller normkritisk.
  • Normer i sig är inte per definition något negativt. Normkritik handlar för mig om att synliggöra normers konsekvenser. Att normer begränsar oss är ofrånkomligt och utan dem kan vi inte fungera i grupp. 
  • Frihet kräver normer. För att en enskild person ska kunna tillgodoses rättigheter krävs det att omgivningen lever upp till sina skyldigheter, vilket sker genom att det finns normer. Men samma normer kan i ett annat sammanhang vara utestängande. Om normen på en arbetsplats är att kvinnor och män ska ha lika lön kan denna norm vara utestängande om den inte tar hänsyn till socioekonomiska maktstrukturer och därmed bara ger vissa kvinnor fler rättigheter. 
  • Förändring genom normkritik bygger på självrannsakan. Det är alltid enklare att döma andras normer och sluta in oss i grupper för inbördes beundran. Det kommer aldrig att leda till att de andras normer förändras. Förändring genom normkritik kräver att vi analyserar oss själva: vilka normer påverkar oss, formar vårt sätt att tänka och hur vi beter oss mot varandra? Vilka personer exkluderas av de normer som råder inom just vår grupp eller sammanhang? Normkritik kräver därför ödmjukhet: när vi tittar in i en normkritisk spegel kommer vi att hitta en osmickrande bild av oss själva. Det är när vi blir medvetna om vilka konsekvenser våra normer får som vi kan nå insikt om hur vi vill förändra normerna.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln