På mitt barns dagis har de tagit väck plasttallrikar och plastglas av polykarbonat som innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. Samma tur hade inte barnen i fyra av Hallands sex kommuner som 2012 upptäckte att deras tallrikar innehöll samma ämne. Trots detta bytte alltså bara två kommuner ut sina tallrikar mot giftfria alternativ. Vem vet hur många fler skolor som har valt att låta barnen äta på tallrikar som läcker gift. För läcker, det gör det. En studie vid Göteborgs universitet visar att en tredjedel av 83 slumpvis utvalda plastprodukter släppte ifrån sig ämnen som var akut giftiga för försöksdjuren, däribland bisfenol A. Fem av tretton produkter var dessutom avsedda för barn, bland annat badleksaker och uppblåsbara armkuddar.
Många av oss förutsätter att regleringen av kemikalier är stenhård och för allas bästa. Att det naturligtvis är förbjudet med kemikalier som orsakar cancer, ADHD, autismspektrumstörning, infertilitet och fosterskador för att nämna några av effekterna. Så är det inte. De regler som finns gäller för kemikalier i ren form och för kemikalier i varor producerade inom EU. För kemikalier i varor som importeras från ett land utanför EU råder väldigt dålig koll. Till exempel så upptäcktes i augusti i år att en docka tillverkad i Kina som sålts inom EU innehöll 22 procent DEHP, en ftalat som tros orsaka reproduktionsskador. I Norge hittades en badboll av okänt ursprung som innehöll 12,1 procent DEHP. Mjukisdjur som producerats i Kina hade 31 procent ftalater i sig. Och detta är bara en bråkdel av antalet nyupptäckta skadliga produkter som presenteras i EU:s informations- och varningssystem Rapex rapport varje vecka.
Kemikalielagstiftningen tar inte heller hänsyn till hur mixen av kemikalier i blodet påverkar hälsan. I somras kom en internationell forskargrupp fram till att kemikalier som hittills ansetts vara ofarliga kan orsaka cancer även vid låga nivåer om de får samverka med varandra. Detta kallas cocktaileffekten och är en relativt outforskad men inte okänd bieffekt av vårt dagliga kemikalieanvändande. Dessa kemikalier finns i möbler och barnvagnar som flamskyddsmedel, i kablar och leksaker som ftalater och i maten som bekämpningsmedel. Visst, de flesta vet att dessa ämnen är skadliga, men då i betydligt högre dos. Enligt forskarna räcker det med att utsättas för låga doser för att befinna sig i riskzonen.
Då grunden i EU:s kemikalielagstiftning vilar på att man bedömer ett ämne för sig så kommer det dessvärre att dröja ett tag, om ens någonsin, innan lagstiftningen kommer i fatt forskningsrönen. Därför ligger ansvaret på oss som konsumenter. Visst, det kanske känns en aningen hysteriskt att börja plastbanta och giftsanera hemmet, men ha då i beaktande att barn med diagnoser som ADHD och autism har fördubblats det senaste årtiondet, vilket anses bero på kemikalierna vi utsätter oss själva och våra barn för. Även infertilitet hos både män och kvinnor har ökat signifikant av troligtvis samma anledning. För att nämna några bieffekter.
Och det behöver inte vara så svårt som det först verkar. Ät ekologiskt. Återbruka mera. Ta reda på vad du köper, eller ännu hellre, köp ingenting alls! Du behöver det med största sannolik ändå inte.