Hoppa till innehållet

Ledare

Andreas Gustavsson: Nöjer du dig med bokmässans svar om Gaza?

”Nej, jag är inte bitter, bara upplyst över att alla sköna ord om demokrati för vissa stannar just vid ord, ekande tomma.”

”Nej, jag är inte bitter, bara upplyst över att alla sköna ord om demokrati för vissa stannar just vid ord, ekande tomma.”

Bild: Abdel Kreem Hana/AP/TT, Niklas Maupoix (montage)

Dagens ETC

Mässans ledning hanterar det som nu sker i Gaza på ett så sensationellt väsensskilt sätt jämfört med hur man tidigare hanterat Ukraina.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

Revanschism är kanske ingen vacker drivkraft men den är i alla fall min. Dagens ETC är tillbaka på bokmässan. Två scener, fyra dagar. Större än någonsin. För att vi som enda tidning med vänsterprofil beviljades det nya och djupt snedfördelande mediestödet. För att ingen av mina så kallade kollegor bland andra chefredaktörer engagerade sig för minsta minimala mångfald när det såg ut som om systemet skulle krossa Dagens ETC, just den dagstidning som de själva lånat både avslöjanden och vinklar från för att driva trafik till sig själva. 

Nej, jag är inte bitter, bara upplyst över att alla sköna ord om demokrati för vissa stannar just vid ord, ekande tomma. 

Dagens ETC och bokmässan… Den relationen är komplicerad. 

Ett av mina finaste minnen är när vi 2017 helt sköt ut oss och istället ordnade en egen mässa på Heden, som en protest mot att mässan släppt in högerextremister. Det kom fler än 10 000 till vårt cirkustält. Utanför stod en staty föreställande kvinnan som dunkar sin handväska i huvudet på en skinnskalle. 

Dagens ETC! 

Rätt energi, rätt nivå av skavighet och motstånd. 

Men nu är vi tillbaka, inte direkt i fållan, men vi känner att det är rätt att bjuda besökarna på vårt innehåll. (Varsågod, programmet.) Det handlar, som alltid, om politik. Det handlar om angreppen mot kulturen och civilsamhället och medierna. Det handlar om att sansa debatten, komma bort från det genuint usla läget där åsikter bara blir bottenlös positionering. Det handlar om Gaza och Ukraina. Vi följer upp vår egen granskning av hur medierna dragit mot proisraelisk rapportering. Vi gör plats för bland andra The Guardians korrespondent Luke Harding, nyss återvänd från frontlinjen mot Ryssland. 

Jag tänkte först att den här ledaren skulle bli ett riktigt brakangarepp på själva mässan, för att den hanterar det som nu sker i Gaza på ett så sensationellt väsensskilt sätt jämfört med hur man tidigare hanterat Ukraina.

– Rysslands krig i Ukraina är ett fruktansvärt övergrepp på ett land och ett folk, men också på yttrandefrihet och demokrati. Att ge plats åt ukrainska röster är det minsta vi kan göra.

Så sa Oskar Ekström, mässans programchef, för två år sedan. 

Det finns inget motsvarande statement om Gaza.

Hur kan bokmässan vara så passiv inför det som sker i Gaza? frågade sig författaren Fanny Klang (hon kommer till vår scen) i en debattartikel i våras. Hon var skoningslös. 

”Världens mest väldokumenterade folkmord pågår mitt framför allas ögon. Spädbarn blir av med sina huvuden och människor bränns upp i smältande tält. Redaktörerna för bokmässan är tysta.” 

Det tycks verkligen finnas en besvärande frånvaro. 

Men, sansa debatten och ställa öppna frågor innan anklagelsen formuleras.

Jag frågar Oskar Ekström och han svarar:

”Konflikten mellan Israel och Palestina har en lång historia och är oerhört komplex. Det senaste årets fruktansvärda eskalering har skapat än mer polarisering, även i Sverige. Det gör frågan svårnavigerad. För oss som bokmässa är det viktigt att skapa utrymme för mångfald i åsikter utan att själva bidra till ökad polarisering. Vår strävan är att alltid försöka främja ett respektfullt samtal.”

Han menar att mässan fungerar som en plattform för scensamtal och seminarier om både Gaza och Israel. Det kommer palestinska deltagare. Men har själva mässan en ståndpunkt? Ja, enligt Oskar Ekström.

”Precis som många internationella samfund och organisationer fördömer vi självklart Hamas fruktansvärda terrordåd och gisslantagande den 7 oktober och Israels efterföljande urskillningslösa bombningar i Gaza.”

Jag frågar specifikt om de många av Israel dödade författarna och journalisterna i Gaza. Och om den krympande pressfriheten i Israel.

”Som bokmässa tar vi ställning mot krig och våldshandlingar och för yttrandefrihet, pressfrihet och hat och hot mot journalister och författare. Under vår invigning på torsdag kommer vi att göra en markering för den ytterst allvarliga situation som många journalister och författare befinner sig i idag, i Ukraina, Gaza och på andra platser.”

Räcker det?

Exakt den typen av debatt har sin givna plats hos Dagens ETC, i tidningen, och närmaste dagarna på våra scener. Det är därför vi är där.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.