Andemeningen är naturligtvis god. Att lida av depression, ångest eller andra psykiska åkommor ska inte leda till skamkänslor och vägen till vård ska vara kort och enkel. Det finns god hjälp att få.
Det händer dock något långt mer lömskt när sociala medier-trender och människors jakt efter hälsa landar på den fria marknaden.
BetterHelp är ett amerikanskt nätpsykolog-företag som försökt ta internet med storm. De leder marknadsföringsligan när det kommer till podcastreklam och har du någonsin lyssnat på en engelskspråkig podd har du säkert stött på dem.
Företagets budskap trycks gärna in efter inslag om självförbättring och hälsomål. På hemsidan uppmanas patienterna, eller snarare kunderna, att träffa en legitimerad psykolog för att bli “lyckliga”. I poddreklamerna har det pratats om att ta tid för sig själv och få hjälp med att prioritera i livet.
Ju lägre trösklarna till att prata blir desto mer pengar finns att tjäna. Att inte vara lycklig eller ha svårt att prioritera i livspusslet är inte sjukdomar.
I USA betalar patienterna själva avgifterna, men i Sverige är vården skattefinansierad, och även här växer nätpsykologerna.
I dagarna fick appen Din Psykolog ett tillskott på 24 miljoner kronor från investerare för att ytterligare ta upp konkurrensen med den största svenska psykologappen Mindler. De sistnämnda har lanserat rebrandingen “it’s ok to be human”.
Och visst är det okej att vara människa, frågan är bara om mänsklighet verkligen är något att söka vård för.
Systemet med den här typen av nättjänster finansieras genom regionerna. Patienten betalar 100 kronor, gratis med frikort, och fakturan skickas sedan via en privat vårdcentral i Gnesta vidare till svenska regioner. Här tjänar appföretagen, den privata vårdcentralen och Region Sörmland pengar. Resten av regionerna dräneras på resurser.
Apparna kan nämligen fritt prioritera patienter med lättare vårdbehov och skicka fakturan till patientens region i vilken köerna till psykiatri och samtalsstöd växer.
Psykologtidningen har skrivit om hur psykologer inifrån Mindler kritiserat företaget för en ökning av patienter utan större vårdbehov och krav på psykologsamtal som ska ta max tio minuter.
Hos Din Psykolog är samtalen 25 minuter, knappast gott om tid för att reda ut svårare frågor.
Viss vårdkontakt kan också tas via chatt, en vårdform som fått stark kritik och något som Dagens ETC skrivit om tidigare.
Psykisk ohälsa och sjukdomar är allvarliga frågor. Därmed är det också frågor som är för viktiga att lägga i vinstintressens händer.
Att korta köerna till kvalificerad och evidensbaserad vård räddar liv, men just nu har Sverige ett system där köerna växer för dem som behöver hjälp som mest och kortas för alla andra.
I dag kan patienter tvingas vänta i åratal på en utredning om autism eller adhd via Sveriges regioner.
Praktiskt då för Mindler att kunna lova en sådan illa kvickt, men app-app-app, här får du faktiskt stå för kostnaden själv, psykologerna hanterar inte sådant. 29 000 kostar utredningen. Själva vården får regionerna stå för, efter att samma app redan plundrat dem.
Deprimerande är kanske rätt ord här, trots allt.